Σε μια εποχή όπου η πρακτική εμπειρία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την επαγγελματική καταξίωση, η πολιτεία της Γιούτα στις ΗΠΑ εξετάζει ένα νέο μοντέλο αδειοδότησης για τους νέους δικηγόρους, δίνοντας έμφαση στην πρακτική άσκηση αντί των καθιερωμένων εξετάσεων δικηγορίας. Στόχος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι οι νέοι νομικοί να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επαγγέλματος αμέσως μετά την αποφοίτησή τους.
Η πρόταση την οποία επιμελήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γιούτα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόσφατα, αφορά αποφοίτους νομικών σχολών αναγνωρισμένων από την Αμερικανική Ένωση Δικηγόρων (ABA). Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, όσοι απόφοιτοι ολοκληρώσουν 240 ώρες πρακτικής άσκησης υπό την εποπτεία έμπειρου δικηγόρου και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα χωρίς την υποχρέωση να συμμετάσχουν στις καθιερωμένες εξετάσεις. Η επιλογή των εξετάσεων παραμένει για όσους το επιθυμούν, αλλά δεν θα αποτελεί πλέον τον μοναδικό δρόμο.
Στην αιτιολογική έκθεση της ομάδας διαβούλευσης της Γιούτα, διατυπώνεται η άποψη ότι οι εξετάσεις αδειοδότησης δικηγόρων «δεν αποτελούν τον μοναδικό ή τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης των απαραίτητων δεξιοτήτων για την άσκηση του επαγγέλματος», επισημαίνοντας ότι η δοκιμασία δεν καλύπτει το πλήρες φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι δικηγόροι.
Το δικαστήριο συγκεντρώνει δημόσια σχόλια σχετικά με την πρόταση έως τις 19 Δεκεμβρίου, όπου και θα λάβει την τελική απόφαση για την έγκρισή της. Η πρόταση υποβλήθηκε στο δικαστήριο το 2023 από ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε το 2020 για να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στις εξετάσεις αδειοδότησης δικηγόρων.
Η Γιούτα ακολουθεί το παράδειγμα της Καλιφόρνια, της Νέα Υόρκης και της Ουάσινγκτον, οι οποίες ήδη πειραματίζονται με εναλλακτικά μοντέλα αδειοδότησης. Η στροφή προς την πρακτική εμπειρία, όπως αναφέρεται, στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των νέων δικηγόρων για τις πραγματικές ανάγκες του επαγγέλματος, καθώς όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα συχνά η παραδοσιακή εξέταση αποτυγχάνει να αναδείξει τις πραγματικές δεξιότητες και την ευρύτερη γνώση που απαιτούνται.
Tρεις πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει κάποια μορφή μεταρρύθμισης για την αδειοδότηση δικηγόρων από το 2023, ενώ τουλάχιστον άλλες δύο εξετάζουν ή αναπτύσσουν σχετικές προτάσεις.
Με πληροφορίες από Reuters