ΑρχικήLaw NewsΈνωση Εισαγγελέων: Ψήφισμα της 36ης Γενικής Συνέλευσης

Ένωση Εισαγγελέων: Ψήφισμα της 36ης Γενικής Συνέλευσης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 36η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/12/2021, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποφασίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ :

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ άοκνα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, την προσπάθεια ποιοτικής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

2) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την έγκαιρη, εύρυθμη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την απόλαυση από τους πολίτες του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου.

3) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τη διαρκή επιμόρφωση τους κατά τρόπο που δεν παραβλάπτει την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και δεν στερεί από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων όργανα επιθεώρησης και υπηρεσιακής εξέλιξης, την αποκλειστικά αναγνωρισμένη αρμοδιότητα τους για αξιολόγηση τους.

4) Με γνώμονα την υπηρεσιακή τους εμπειρία θα παρεμβαίνουν μέσω της ΕΕΕ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των διατάξεων που διέπουν την ποινική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλή μέλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

5) ΖΗΤΟΥΝ την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία των προσερχομένων και εργαζομένων στ Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και την αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.