Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την έλλειψη στατιστικών στοιχείων όσων αφορά τους καταδικασθέντες και φυλακισθέντες ανά αδίκημα, παρά το γεγονός ότι από το 2020 δημιουργήθηκε στο υπ. Δικαιοσύνης “Γραφείο Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στοιχείων(Juststat)”, κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Στην Ερώτηση που συνυπογράφεται συνολικά από 25 βουλευτές, τονίζεται ότι η προσκόμιση και μελέτη στοιχείων για την εγκληματικότητα όχι μόνο από τις στατιστικές της Αστυνομίας αλλά και της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητες για την συζήτηση του σχεδίου νόμου με νέες παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες που τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς οι στατιστικές της Δικαιοσύνης είναι πιο έγκυρες επειδή αποδίδουν την πλήρη εικόνα των βεβαιωμένων δικαστικώς εγκλημάτων και όχι μόνο των καταγγελιών. Το έργο αυτό επιτελούσε, κατά το παρελθόν, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εκδίδοντας μάλιστα και σχετικούς τόμους.
. Ωστόσο σήμερα για τη μεν πολιτική δικαιοσύνη διατίθενται, στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., διάσπαρτα στοιχεία για την πολιτική δικαιοσύνη (π.χ. διαζύγια μέχρι το 2017, Ειρηνοδικεία μέχρι το 2015, Πρωτοδικεία μέχρι το 2015, Πτωχεύσεις μέχρι το 2018). Καλύτερα είναι τα πράγματα ως προς τα διαπραχθέντα αδικήματα, όπου τα στοιχεία συλλέγονται κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία: τα στοιχεία καλύπτουν μέχρι και το έτος 2022. Αντίθετα, τα αντίστοιχα στοιχεία για τους καταδικασθέντες ανά έτος, αδίκημα κλπ, που συλλέγονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, φτάνουν μέχρι το 2010 (!). Αποσπασματικά στοιχεία δημοσιεύονται κατά καιρούς, ανάλογα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Τέλος, τα στοιχεία της σωφρονιστικής στατιστικής φτάνουν μέχρι το 2015. Στην ιστοσελίδα του Υπ. Δικαιοσύνης επίσης δημοσιεύονται διάφορα επιμέρους στοιχεία, χωρίς πληρότητα και χωρίς συνοχή, τα οποία αποτυπώνουν – κατά κύριο λόγο- το παραχθέν έργο των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών.
Είναι προφανές, σημειώνεται στην Ερώτηση ότι η χώρα μας δεν διαθέτει τα απαραίτητα επίκαιρα στοιχεία για την απονομή της δικαιοσύνης αλλά και την εγκληματικότητα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιστημονική εκτίμηση αλλά και το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής ή πολιτικής για τη διοίκηση της δικαιοσύνη.
Επειδή τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαία όχι μόνο για την κυβέρνηση, ώστε να εκτιμήσει την πραγματικότητα και να προτείνει μέτρα, αλλά και για το κοινοβούλιο προκειμένου να είναι σε θέση να διαμορφώσει τη στάση του με υπευθυνότητα επί τη βάσει συγκεκριμένων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν λειτουργεί το «Γραφείο Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων (JustStat) και αν ναι, πότε πρόκειται να καταθέσει στοιχεία. Ερωτάται επίσης εάν θα αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για την κάλυψη του κενού στατιστικών δεδομένων για τη Δικαιοσύνη και πότε Πότε αναμένεται να δοθούν αναλυτικά στοιχεία, όπως αυτά που παρείχε στο παρελθόν η ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. για τους καταδικασθέντες κατ’ έτος.