spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕυρωπαϊκή διάκριση της Νομικής Σχ. ΕΚΠΑ στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης “SE Europe...

Ευρωπαϊκή διάκριση της Νομικής Σχ. ΕΚΠΑ στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης “SE Europe Regional Rounds – Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2020.

spot_img
spot_img
spot_img

Ευρωπαϊκή διάκριση της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης “SE Europe Regional Rounds – Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2020 (PMLMC 2020)”.

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον 9ο Περιφερειακό Γύρο της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (“9th SE Europe Regional Rounds”) στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2020 – (PMLMC 2020)”. (https://www.law.ox.ac.uk/centres-institutes/bonavero-institute-human-rights/monroe-e-price-media-law-moot-court-competition).

Ο εν λόγω Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης, ο οποίος έλαβε χώρα στις 2-4.12.2020 εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του Covid-19 διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, σε Διεθνές επίπεδο από το “Bonavero Institute of Human Rights” της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (στον Νότιο και Ανατολικό Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Γύρο στον οποίο ανήκει το Πανεπιστήμιο μας), από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης.

Η φετινή υπόθεση, επηρεασμένη από την πανδημία covid-19 που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα αφορούσε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα κατά́ ποσό ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης μπορεί́ να αποτελέσει θεμιτό́ λόγο περιορισμού́ των ατομικών ελευθέριων. Η υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: (https://www.law.ox.ac.uk/sites/files/oxlaw/2020- 2021_competition_case_price_media_law_moot_court.pdf).

Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (Μemorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του ενάγοντος, όσο και του εναγόμενου, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Διεθνούς Δίκαιου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (“Media Law”).

Η φετινή ομάδα απαρτιζόταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές: τους Απόστολος Κωνσταντίνος και Ρούσσου Στυλιανή στη θέση των εναγόντων (Applicants) και τους Τσιπινιά Δημήτρη-Θεόδωρο και Σκουτίδα Πολυξένη στη θέση των εναγόμενων (Respondents). Την προετοιμασία τους και την επίβλεψη τους ανέλαβε εξ ολοκλήρου, σε ρόλο προπονήτριας η Δικηγόρος Αθηνών και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο LL.M. in “International and European Law” (IELS) της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ (κάτοχος επίσης του Δ.Μ.Σ. στο “Αστικό Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες”) Μουλά Ε. Σοφία, πρώην συμμετέχουσα στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου το 2019.

Στον περιφερειακό Γύρο της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης του φετινού Διαγωνισμού έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων το University of Vienna της Αυστρίας, το Sapientia University της Ιταλίας και το National Research University “Higher School of Economics της Ρωσίας. Η ομάδα της Νομική Σχολής μας αντιμετώπισε στα Προημιτελικά το University of Bucharest της Ρουμανίας και το University of Ljubljana της Σλοβενίας για να προκριθεί στους Ημιτελικούς αγώνες στη Δεύτερη θέση στην κατάταξη της γενικής βαθμολογίας, όπου και αντιμετώπισε νικηφόρα το University of Sarajevo της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Στον Μεγάλο Τελικό αντιμετώπισε για μία ακόμη φορά το University of Bucharest της Ρουμανίας, όπου και νίκησε κατακτώντας την Πρώτη Θέση και εξασφαλίζοντας με πλεονέκτημα την Πρόκριση της Νομικής Σχολής μας στον Παγκόσμιο Γύρο (International Rounds) που θα γίνει στις αρχές Απριλίου του 2021 στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αξίζει να σημειωθεί πως Πρόεδρος του Δικαστηρίου στον Μεγάλο Τελικό του εν λόγω Διαγωνισμού διετέλεσε
ο Prof. Dr. Péter Paczolay, Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε για Πρώτη φορά στον συγκεκριμένο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης, όπου κατέλαβε πέραν της Πρώτης Θέσης και το 3ο βραβείο για το Καλύτερο Δικόγραφο (3rd Award for Best Memorial) και το 5ο βραβείο Καλύτερου Αγορητή (5th Award for Best Oralist), το οποίο απέσπασε η επί πτυχίω φοιτήτρια Στυλιανή Ρούσσου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, αφού μεταξύ άλλων τα δικόγραφα τους έλαβαν Βαθμολογία 99/100 ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι δεινές τους ρητορικές ικανότητες καθώς και το εύρος των νομικών τους ισχυρισμών.

Η συμμετοχή της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο φετινό Διαγωνισμό PMLMC 2020 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη πολύτιμη στήριξη του “Institute for Internet and the Just Society”. (https://www.internetjustsociety.org/)

Οι φοιτητές της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχαν της ευγενικής αρωγής της Δικηγορικής Εταιρείας “GKP LAW FIRM – ΨΑΡΡΑΣ-ΓΕΩΡΓΟΥΝΤΖΟΥ-ΓΑΒΡΙΛΗΣ”.

spot_img

Lawjobs