Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα θύματα Εγκληματικών πράξεων

Δήλωση της αντιπροέδρου κ. Γιούροβα και του επιτρόπου κ. Ρεντέρς σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα θύματα εγκληματικών πράξεων

0

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα θύματα εγκληματικών πράξεων, η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Βέρα Γιούροβα και ο επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται θύματα εγκληματικών πράξεων.

Η πανδημία COVID-19 είχε επίσης τον δικό της αντίκτυπο. Κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων σημειώθηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, των κυβερνοεγκλημάτων και των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκλημάτων μίσους. Τα θύματα αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Πολλά από τα θύματα αυτά δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Συχνά δεν θέλουν ή φοβούνται πολύ να καταγγείλουν τα εγκλήματα στις αρχές. Ως αποτέλεσμα, πάρα πολλά θύματα εγκληματικών πράξεων αφήνονται αβοήθητα, χωρίς πρόσβαση στη δικαιοσύνη και χωρίς την κατάλληλη στήριξη.

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι η ενδυνάμωση των θυμάτων, ιδίως των πλέον ευάλωτων, όπως είναι τα θύματα έμφυλης βίας ή εγκλημάτων μίσους. Πέρυσι παρουσιάσαμε την πρώτη στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων, η οποία επικεντρωνόταν στην ενδυνάμωση των θυμάτων ώστε να καταγγέλλουν εγκλήματα και να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται, όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ ή όποιες και αν είναι οι συνθήκες στις οποίες έγινε το έγκλημα.

Το δεύτερο βήμα είναι η συνεργασία. Διορίσαμε την πρώτη συντονίστρια για τα δικαιώματα των θυμάτων και δημιουργήσαμε την πλατφόρμα της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά όλους τους φορείς σε επίπεδο ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τα δικαιώματα των θυμάτων.

Έχουμε το δύσκολο και μακροχρόνιο καθήκον να βοηθήσουμε τα θύματα να ανακάμψουν από όσα έχουν υποφέρει και να προχωρήσουν στη ζωή τους και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με στενή συνεργασία μεταξύ όλων των παραγόντων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο.

Ιστορικό

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται θύματα εγκληματικών πράξεων. Το 2017 περίπου 15 εκατομμύρια άτομα ήταν θύματα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ή η απαγωγή. Η έκταση της έμφυλης βίας στην ΕΕ είναι ανησυχητική: μία στις τρεις γυναίκες (33 %) έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία μετά την ηλικία των 15 ετών. Μόνο περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, κυρίως από τους συντρόφους τους ή στενούς συγγενείς τους, επικοινωνούν με τις αρχές. Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην κοινωνία λόγω της πανδημίας COVID-19 παρατηρήθηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, των κυβερνοεγκλημάτων και των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκλημάτων μίσους.

Η ΕΕ έχει θεσπίσει στιβαρό σύνολο κανόνων για να καταπολεμήσει τη βία και να βοηθήσει τα θύματα εγκληματικών πράξεων:

Στις 24 Ιουνίου 2020 η Επιτροπή παρουσίασε μια νέα στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων για την περίοδο 2020-2024, με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι όλα τα θύματα εγκληματικών πράξεων μπορούν να βασίζονται πλήρως στα δικαιώματά τους, σε όποιο μέρος της ΕΕ και αν έγινε η εγκληματική πράξη.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) δημοσίευσε την πρώτη του πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τα θύματα εγκληματικών πράξεων.