spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΗ ΕΕ στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Η ΕΕ στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

spot_img

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παραστεί στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτοβιτς, ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Ζοζέπ Μπορέλ, η αντιπρόεδρος κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα και οι επίτροποι κ. Ίλβα Γιόχανσον, κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν και κ. Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους θα διοργανώσουν και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συνεδριάσεις με ηγέτες από όλο τον κόσμο, ενώ θα έχουν διάφορες διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η 78η σύνοδος διεξάγεται σε ένα πλαίσιο περίπλοκων κρίσεων και συγκρούσεων, όπως ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι παγκόσμιες συνέπειές του και η κατάσταση στο Σαχέλ. Το άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών, η κλιματική έκτακτη ανάγκη, οι κρίσεις στον τομέα της υγείας, καθώς και η διάβρωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως αποτελούν προκλήσεις τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη. Η αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση αποτελεί τη μοναδική επιλογή που διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο.

Στη φετινή Γενική Συνέλευση η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα επικεντρωθούν σε τρεις κύριες προτεραιότητες: επιτάχυνση της υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και δημιουργία παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για να διευκολυνθεί η επίτευξη των κοινών μας στόχων. Οι προτεραιότητες αυτές θα διαμορφώσουν τη δράση της ΕΕ στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών το επόμενο έτος.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ σε τριμερή συνάντηση με την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Την ίδια ημέρα θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Η αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα εκπροσωπήσει την ΕΕ σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της ημέρας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των ΣΒΑ («SDG Acceleration Day»).

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για τους ΣΒΑ και στις σχετικές παράλληλες εκδηλώσεις, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να επαναφέρει την υλοποίηση των ΣΒΑ στη σωστή πορεία. Η αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα συνδιοργανώσει και θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις σε επίπεδο υπουργών σχετικά με τους ΣΒΑ και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ, από κοινού με τον πρόεδρο κ. Μισέλ, θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της γενικής συζήτησης της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος κ.φον ντερ Λάιεν και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία. Ο επίτροπος κ. Σινκεβίτσιους θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην τελετή υπογραφής της συνθήκης για την ανοικτή θάλασσα.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος κ. Μισέλ θα προβεί στη δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ κατά τη γενική συζήτηση, συνοδευόμενος από τον ύπατο εκπρόσωπο / αντιπρόεδρο κ. Μπορέλ. Ο ύπατος εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα εκφωνήσει ομιλία εξ ονόματος της ΕΕ κατά την προπαρασκευαστική υπουργική συνάντηση για τη σύνοδο κορυφής για το μέλλον («Summit of the Future»).

Εμβληματικές εκδηλώσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Η ΕΕ θα διοργανώσει ή θα συνδιοργανώσει διάφορες εμβληματικές εκδηλώσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης:

  • Τη Δευτέρα ο ύπατος εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα συνδιοργανώσει υπουργική συνάντηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, από κοινού με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Η επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα προεδρεύσει συνεδρίασης υψηλού επιπέδου για τη στρατηγική «Global Gateway» της ΕΕ και τη στήριξη της ΕΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Την Τρίτη η αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα συνδιοργανώσει και θα εκφωνήσει ομιλία στην παράλληλη εκδήλωση «Τα παιδιά ως παράγοντες αλλαγής» («Children as Agents of Change») για την επιτάχυνση της υλοποίησης των ΣΒΑ. Την Τρίτη ο επίτροπος κ. Σινκεβίτσιους θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη φύση και τον άνθρωπο με τίτλο «Από τη φιλοδοξία στη δράση» («From Ambition to Action»), η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της υλοποίησης του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα.
  • Την Τετάρτη ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα συμπροεδρεύσει, από κοινού με την Αίγυπτο, της 13ης υπουργικής συνάντησης του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας. Η αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα συμπροεδρεύσει, από κοινού με την ΕΕ, το Βέλγιο, τη Μάλτα και τα Ηνωμένα Έθνη, συνεδρίασης υποστήριξης υψηλού επιπέδου για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις. Ο επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα συμπροεδρεύσει υπουργικής εκδήλωσης δωρητών για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή, με τίτλο «Το κόστος της αδράνειας» (The Cost of Inaction»). Η επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συνδιοργανώσει, από κοινού με την Μποτσουάνα, την UN-AIDS και τις ΗΠΑ, εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τις τρέχουσες εργασίες εξάλειψης του AIDS και προστασίας από μελλοντικές πανδημίες.
  • Την Πέμπτη ο επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα συνδιοργανώσει, από κοινού με το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα σε εύθραυστα και ευάλωτα περιβάλλοντα. Επίσης, την ίδια ημέρα θα συμπροεδρεύσει, από κοινού με τη Σουηδία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, παράλληλης εκδήλωσης υψηλού επιπέδου για την κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Άλλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου της εβδομάδας

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα έχουν πλήρες πρόγραμμα συζητήσεων υψηλού επιπέδου και παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και πολυάριθμων διμερών συναντήσεων:

  • Την Κυριακή η αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα εκπροσωπήσει την ΕΕ σε εκδήλωση του φόρουμ «Γενιά για την ισότητα» («Generation Equality»), καθώς και στην παράλληλη εκδήλωση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών («Ending violence against women and girls») και στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της UNICEF με τίτλο «Πρωταθλητές για τα παιδιά, τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο των ΣΒΑ» («Champions for Children, Child Rights at the Heart of the SDG»).
  • Τη Δευτέρα ο ύπατος εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα προεδρεύσει άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία η Ουκρανία και η περιοχή του Σαχέλ θα αποτελέσουν προτεραιότητα. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7. Η επίτροπος κ. Γιόχανσον θα συμμετάσχει σε υπουργική συνεδρίαση του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση της απειλής των συνθετικών ναρκωτικών. Την ίδια ημέρα θα συμμετάσχει στην υπουργική συνάντηση του δικτύου διπλωματίας για την επανεγκατάσταση («Resettlement Diplomacy Network»).
  • Την Τρίτη η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στο φόρουμ δράσης για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, το οποίο διοργανώνεται από το Bloomberg. Ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα καλέσει σε γεύμα εργασίας ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Η αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα εκφωνήσει ομιλία στις παράλληλες εκδηλώσεις με τίτλο «Ανακούφιση του πόνου των παιδιών από την Ουκρανία που πλήττονται από τον πόλεμο» («Alleviating suffering of Ukrainian children affected by war») και «Δικαιώματα των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον» («Children’s rights in the digital environment»). Η επίτροπος κ. Γιόχανσον θα παραστεί στην εκδήλωση του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευκαιρία επιτάχυνσης της ευρωατλαντικής ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Η επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την ετοιμότητα έναντι πανδημιών, η οποία διοργανώνεται από το ταμείο για την αντιμετώπιση των πανδημιών και τον ΠΟΥ. Στη συνέχεια, θα συμπροεδρεύσει συνεδρίασης υψηλού επιπέδου του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Εκπαίδευση.
  • Την Τετάρτη η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στην απονομή των βραβείων του Ατλαντικού Συμβουλίου. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για την παγκόσμια τιμολόγηση του άνθρακα, την οποία διοργανώνει ο Καναδάς. Ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα συμμετάσχει στην υπουργική συνάντηση της ad hoc επιτροπής συνδέσμου για την Παλαιστίνη, μαζί με τη Νορβηγία. Την ίδια ημέρα θα εκφωνήσει ομιλία σε δημόσια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Η επίτροπος κ. Γιόχανσον θα συμμετάσχει στην 4η υπουργική συνεδρίαση της ομάδας φίλων των θυμάτων της τρομοκρατίας («Group of Friends of Victims of Terrorism»). Ο επίτροπος κ. Σινκεβίτσιους θα συμμετάσχει στην παράλληλη εκδήλωση του συνασπισμού υψηλών φιλοδοξιών για τη βιοποικιλότητα πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, με τίτλο «Δημιουργία πολιτικής ώθησης για την ταχεία επικύρωση της συνθήκης για την ανοικτή θάλασσα» («Building Political Momentum to Fast-Track Ratification of the High Seas Treaty»). Θα συμμετάσχει επίσης στη συνεδρίαση με τίτλο «Πρόοδος προς την παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά» («Moving Closer to Global Plastics Treaty») και θα παραστεί σε υψηλού επιπέδου δημόσια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Υπεράσπιση των υπερασπιστών: προς μια παγκόσμια αντίδραση για την προστασία των υπερασπιστών στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης» («Defend the defenders: Towards a global response for protection of defenders on the frontline of the climate crisis»), καθώς και σε υψηλού επιπέδου δεξίωση για τα δάση, τη φύση και το κλίμα.
  • Την Πέμπτη η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στο Global Citizen Now. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχει στην υπουργική διαβούλευση της αναλαμβάνουσας προεδρίας της COP28 σχετικά με τον παγκόσμιο απολογισμό και στον τρίτο διάλογο υψηλού επιπέδου για την επίτευξη ενεργειακής μετάβασης ευθυγραμμισμένης με τον στόχο του 1,5 °C. Ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα προβεί σε δήλωση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας φίλων για τη λογοδοσία μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας («Group of Friends on Accountability following the Russian aggression against Ukraine»). Θα συμμετάσχει σε δείπνο των υπουργών Εξωτερικών σε διατλαντικό επίπεδο, το οποίο παραθέτουν οι ΗΠΑ. Η επίτροπος κ. Γιόχανσον θα συμμετάσχει στη σύνοδο υψηλού επιπέδου του δικτύου ισχυρών πόλεων («Strong Cities Network»), την οποία διοργανώνει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
  • Την Παρασκευή ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχει στις υπουργικές διαβουλεύσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών.
spot_img

Lawjobs