Η ΕΡΤ3 νομιμοποιεί την ανισότητα και τις διακρίσεις, άρθρο των Κ. Πανόπουλου. Σπ. Ντίλη, δικηγόρων

0

Σήμερα μετά από μία διετία έντονων περιορισμών -σχεδόν κατάργησης- των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, που έθεσαν την ελευθερία επιλογής ως μείζονα στόχο, διά της άρνησης εμβολιασμού, έρχεται ως καρδινάλιος Ρισελιέ, η Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ 3 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε., και θέτει -άκουσον άκουσον-, με την από 02/08/2022, με αρ. πρωτ: Θ1213 και με ΑΔΑ: ΡΠΓ4465Θ1Ε-ΞΑΣ αναρτηθείσα στο διαδίκτυο «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη δύο συμβάσεων μίσθωσης έργου στην ΕΡΤ ΑΕ», ως γενικό προσόν για την σύναψη σύμβασης έργου παροχής υπηρεσιών δημοσιογράφου-αρχισυντάκτη και δημοσιογράφου-ρεπόρτερ «την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού», το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Η ανωτέρω απαίτηση ως αναγκαία προϋπόθεση παροχής της εργασίας, καθώς πρόκειται για συνήθη συγκεκαλυμένη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αντίκειται πρόδηλα σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων καθώς και παραβιάζει σωρεία διεθνών συμβάσεων εργασίας, που η Ελλάδα, ως μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, έχει κυρώσει με νόμο. Ενδεικτικά, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των πολιτών, το δικαίωμα εργασίας, η αξία του ανθρώπου και η προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, επιρρωνύεται η αναξιοκρατία και η αμεροληψία του εργοδότη αναφορικά με τον εκάστοτε υποψήφιο εργαζόμενο. Επίσης, η αρχή της αναλογικότητας περιορισμού δικαιώματος και σκοπού, τίθεται στον κάλαθο των αχρήστων.

Ακόμη και από την έτερη οπτική γωνία του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος, η εν λόγω προϋπόθεση για την πρόσληψη και την παροχή εργασίας -ανεξάρτητα από την επιφύλαξή μας ως προς την συνταγματικότητά της- δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, καθώς μόνο για τους απασχολούμενους στο εν γένει σύστημα-κλάδο της υγείας, υφίσταται αντίστοιχα σχετική νομοθετική πρόνοια.

Περαιτέρω, ακόμη και η τυχόν νομοθέτηση μίας τέτοιας προϋπόθεσης-όρου παροχής εργασίας με τροποποίηση του αντίστοιχου εσωτερικού κανονισμού-οργανισμού προσωπικού της εν λόγω εργοδότιδας εταιρείας δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο και το Σύνταγμα, καθώς μία τέτοια πράξη-προϋπόθεση αποτελεί «εξαιρετικό δίκαιο», το οποίο δεν εντάσσεται, σύμφωνα με τα ανεκτώς συνταγματικά όρια, στην έννοια των «κατά την εκτελέσει της εργασίας όρων παροχής εργασίας».

Άλλωστε, η παράβαση θεμελιωδών αρχών του Κοινοτικού Δικαίου και των αναληφθέντων υποχρεώσεων της Χώρας, διαμέσου διεθνών συμβάσεων εργασίας, είναι εμφανής.

Επισημαίνεται δε ότι ενδεικτικά στις 12/07/2022 η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε αίτημα της Κυβέρνησης για επαναφορά μέτρων ελέγχου του κορωνοϊού στην Χώρα. Έτσι, το καθεστώς «υγειονομικής δικτατορίας» έλαβε τέλος στη Γαλλία στις 31/07/2022. Επίσης, από τις 14/03/2022 στην Γαλλία δεν απαιτείται υγειονομικό πάσο, ήτοι πιστοποιητικό, για την πρόσβαση του πολίτη σε εσωτερικούς χώρους, όπως πχ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προς αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος προτείνονται μεταξύ άλλων:

1] Η δημοσίευση της εν λόγω παράβασης σε  μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης.

2] Η ανάληψη δράσης εκ μέρους των αρμοδίων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ελληνικό και κοινοτικό επίπεδο.

3] Η κατάθεση Καταγγελίας αρμοδίως ενώπιον της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ – ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ  – ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ, ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

ΣΠΥΡΟΣ ΝΤΙΛΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, – LLM ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ, LLM ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Αποθήκευση αρχείου [1.47 MB]