spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΗ ετήσια έκθεση της ΕΕ καταδεικνύει τη συνεχή επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών...

Η ετήσια έκθεση της ΕΕ καταδεικνύει τη συνεχή επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ

spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενέκριναν την Πέμπτη την 26η ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ. Η παρούσα έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2023.

Η αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος των περιφερειακών συμβουλίων, που εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου, μείωσε δραστικά τον αριθμό των άμεσα εκλεγμένων μελών σε λιγότερο από το ένα πέμπτο. Στο πλαίσιο του τροποποιημένου νόμου, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβληθούν σε εκτενή διαδικασία ελέγχου. Στο τέλος της διαδικασίας, κανένας φιλοδημοκρατικός υποψήφιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η εκλογή του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου και το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιστορικά χαμηλό.

Για πρώτη φορά, ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας εφαρμόστηκε εξωεδαφικά. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν κατάλογο καταζητούμενων στον οποίον στοχεύονται ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και επικήρυξαν 13 αυτοεξόριστους ακτιβιστές κατηγορώντας τους για εικαζόμενη αθέμιτη σύμπραξη με ξένες χώρες ή εξωτερικά στοιχεία.

Συνεχίστηκαν οι δίκες σε βάρος ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, υπερασπιστών και πολιτικών βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και της σχετικής νομοθεσίας. Οι ακροάσεις που αφορούσαν τις υποθέσεις των 47 ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές το 2021 ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και περατώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Η δίκη κατά του ιστοτόπου Stand News, με κατηγορίες βάσει του νόμου της αποικιοκρατικής εποχής περί στάσης σε βάρος δύο πρώην αρχισυντακτών του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης που έχει διαλυθεί, διακόπηκε τον Νοέμβριο και αναβλήθηκε για την άνοιξη του 2024. Η δίκη του επιχειρηματία μέσων ενημέρωσης και υπέρμαχου της δημοκρατίας Jimmy Lai για λόγους εθνικής ασφάλειας ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα της ακροαματικής διαδικασίας για τη δίκη κατά της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ Υπέρ των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της ακτιβίστριας Chow Hang-tung, δεν είχε ανακοινωθεί έως το τέλος του 2023.

Αντίθετα, το 2023 υπήρξαν ελπιδοφόρες ενδείξεις προόδου όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες προήλθαν κυρίως από το δικαστικό σώμα.

Στην ετήσια έκθεση υπογραμμίζονται οι σημαντικοί εμπορικοί δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χονγκ Κονγκ. Με 1,550 εταιρείες, η ΕΕ παρέμεινε η μεγαλύτερη ξένη επιχειρηματική κοινότητα. Η ΕΕ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Χονγκ Κονγκ, μετά την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Ιστορικό

Μετά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1997, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρακολουθούν στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, με βάση την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα».

Σύμφωνα με τη δέσμευση που αναλήφθηκε το 1997 έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκδίδουν ετήσια έκθεση σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Η παρούσα έκθεση είναι η 26η και καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2023.

Τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη ως αντίδραση στον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2020, παραμένουν σε ισχύ. Η εν λόγω δέσμη μέτρων περιλάμβανε:

  • την επανεξέταση της πολιτικής για το άσυλο, τη μετανάστευση, τις θεωρήσεις εισόδου και τη διαμονή, καθώς και των συμφωνιών έκδοσης·
  • τον έλεγχο και τον περιορισμό των εξαγωγών ευαίσθητου εξοπλισμού·
  • την παρακολούθηση δικών· την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών·
  • τη δυνατότητα για περισσότερες υποτροφίες και πανεπιστημιακές ανταλλαγές·
  • την παρακολούθηση των εξωεδαφικών επιπτώσεων του νόμου· και
  • τη μη δρομολόγηση νέων διαπραγματεύσεων με το Χονγκ Κονγκ.
spot_img

Lawjobs