Η σιωπή δεν είναι (πάντα) χρυσός, άρθρο του Αντώνη Π. Αργυρού

0

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

Τελικά η σιωπή σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη επιλογή ως τρόπος αντίδρασης. Όταν η  Κεφαλλονίτισσά  Σοφία Μπεκατώρου έσπαζε τη σιωπή της, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ένα «τσουνάμι» θα ξεσπούσε. Η Σοφία είχε το σθένος να σπάσει τη σιωπή της και τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη. Τα θύματα που θα μιλήσουν σήμερα, θα προλάβουν να μην γίνει άλλο ένα θύμα αύριο. Ήλθε επιτέλους εκείνη η ώρα, αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν τα θύματα της πιο παράνομης  βίας αν θα μιλήσουν, ώστε νάρθει η δικαστική κάθαρση.

Με αφορμή τις καταγγελίας της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου ότι πριν από 23 χρόνια βιάστηκε από παράγοντα του αθλητισμού ο εκλεκτός δικαστικός λειτουργός ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, απέστειλε εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας και επισημαίνοντας ότι σε ανάλογες καταγγελίες κατά της γενετήσιας ελευθερίας, επιβάλλεται «επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση». Διευκρινίζει, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ότι όταν κάνει λόγο για εγκλήματα, αναφέρεται σε εγκλήματα, με τα οποία «προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου εννόμου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, εννόμων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις».

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης αφορά ευρύτερα την κοινωνία, καθώς περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης, υπάρχουν σε όλους τους χώρους χωρίς καμμιά διάκριση. Η Πολιτεία έχει καθήκον να στηρίξει τα θύματα. Το ίδιο και η κοινωνία. Μόνο έτσι θα σπάσει η σιωπή. Προτείνω  ότι  αξίζει να χορηγηθεί  νομοθετικά ειδική νομική προστασία  στα θύματα τέτοιον ανοικείων συμπεριφορών, έτσι ώστε να ανοίξουν τα στόματα. Η σιωπή δεν είναι χρυσός, όταν συμβάλλει στην ανοχή και στη διαιώνιση μιας κατάστασης.

«Qui tacet consentit».

– Ο σιωπών συναινεί.