Καναδικό δικαστήριο έκρινε πως το emoji «thumbs-up» έχει την ίδια εγκυρότητα με την υπογραφή ενός ατόμου και τη «νομική ισχύ» να σφραγίσει συμφωνίες ή συμβόλαια.
Ο δικαστής, υποστηρίζοντας πως τα δικαστήρια πρέπει να προσαρμοστούν στη «νέα ψηφιακή πραγματικότητα», επέβαλε σε αγρότη πρόστιμο 82.000 καναδικών δολαρίων, για αθέτηση συμβολαίου.
Η υπόθεση, που εκδικάστηκε στο δικαστήριο του Κίνγκς Μπεντς, στην επαρχία Σασκατσουάν, αφορούσε στην πρόθεση ενός αγοραστή σιτηρών. Η εταιρεία είχε στείλει, τον Μάρτιο του 2021, μαζικό μήνυμα σε επίδοξους πελάτες για την πρόθεση αγοράς 85 τόνων λιναριού, στην τιμή των 12,73 δολ/μπούσελ.
Ο αγοραστής, Κεντ Μικλμπόροου, είχε μιλήσει τότε τηλεφωνικά με τον αγρότη Κρις Άχτερ, στέλνοντάς του μια εικόνα του συμβολαίου για την παράδοση του εμπορεύματος τον Νοέμβριο, ζητώντας από τον Άχτερ «να επιβεβαιώσει το συμβόλαιο για το λινάρι» στο μήνυμα.
O Άχτερ, παρότι πράγματι απάντησε με ένα emoji thumbs-up, δεν παρέδωσε το λινάρι τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι τιμές του φυτού είχαν αυξηθεί.
Μικλμπόροου και Άχτερ ενεπλάκησαν σε διαμάχη για το νόημα του emoji, με τον αγοραστή να παραπέμπει σε προηγούμενες συμβάσεις που είχαν επιβεβαιωθεί μέσω γραπτού μηνύματος, υποστηρίζοντας πως το emoji σήμαινε ότι ο Άχτερ είχε διαβάσει και συμφωνούσε με τους όρους της σύμβασης.
Από την πλευρά του, ο Αχτερ επέμενε πως το emoji απλώς επιβεβαίωνε πως είχε λάβει το συμβόλαιο. «Δεν είχα χρόνο να διαβάσω το συμβόλαιο της Flax και μοιραία θέλησα να δείξω πως είχα λάβει το μήνυμά του», δήλωσε στην ένορκη κατάθεσή του ο αγρότης.
«Το δικαστήριο αυτό αναγνωρίζει πως το emoji 👍 είναι ένα μη συμβατικό μέσο “υπογραφής” ενός εγγράφου, παρ’ όλα αυτά, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ένας έγκυρος τρόπος να λειτουργήσει ως “υπογραφή”» έκρινε ο δικαστής Τίμοθι Κιν.