ΑΥΞΗΣΗ 1.500% – Εως 1 εκατ. ευρώ πρόστιμο

0

Δεκαπέντε φορές αυξάνει τα πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, άρθρο νομοσχέδιου που κατέθεσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το ανώτατο πρόστιμο των 60.000 ευρώ που ισχύει αυξάνεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ, με κατώτατο όριο τα 20.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά είναι πέρα από τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται, παρασκευάζουν, μεταποιούν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, συντηρούν, διαθέτουν, διακινούν, επισημαίνουν ή διαφημίζουν τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, σε περίπτωση που επιχείρηση κάνει προσφυγή κατά της επιβολής προστίμου, για να συζητηθεί αυτή θα πρέπει να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος το 20% του ποσού. Αυτό όμως δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 50.000 ευρώ. Εξάλλου, σημειώνεται από την 1η Ιανουαρίου άρχισε να ισχύει στα κράτη της Ε.Ε. σειρά οδηγιών που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων γενικώς, των τροφίμων ζωικής προέλευσης και τον έλεγχο τροφίμων ζωικής προέλευσης. Οι νέοι κανονισμοί βασίζονται στην αρχή της ευθύνης από τις επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τα προβλεπόμενα από αυτούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα θέματα ενημέρωσης των καταναλωτών, στην απόσυρση επικίνδυνων τροφίμων και στη συνεργασία των επιχειρήσεων με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/01/2006