Η εκκαθάριση ενός μονοπωλίου αξίας 2 τρισ. δολαρίων δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση. Ο Αμερικανός δικαστής Αμίτ Μίτα απεφάνθη ότι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, ενίσχυσε παράνομα τη θέση της ως η νούμερο ένα μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο.
Από μέρους του ο κολοσσός της Google χειρίζεται τόσα πολλά ερωτήματα –πάνω από το 90% στις Ηνωμένες Πολιτείες–, ώστε τα συνεπαγόμενα δεδομένα να μπορούν να προσαρμόσουν τις απαντήσεις της με έναν τρόπο που δεν μπορούν οι ανταγωνιστές.
Οπως οι χρήστες, έτσι και οι διαφημιστικές εταιρείες επιθυμούν ένα μεγάλο κοινό για να απευθύνονται και η Google το έχει. Στέλεχος του ταξιδιωτικού ιστότοπου Booking.com είπε ότι «ευχαρίστως ως εταιρεία θα ξόδευα περισσότερα για την αντίστοιχη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, ονόματι Bing, αλλά αξιόλογη ζήτηση σαφώς δεν εκδηλώνεται».
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και δυσμενείς συνέπειες, όπως η δυνατότητα της Google να αυξάνει τις τιμές για τους διαφημιστές. Το θέμα είναι ότι η Alphabet επιβάλλει αυτή τη δυναμική του κολοσσού, υπογράφοντας αποκλειστικές συμφωνίες, όπως αυτή των 20 δισ. δολαρίων για το προεπιλεγμένο σημείο αναζήτησης στο iPhone της Apple. Το δικαστήριο την έκρινε παράνομη, διότι αποκλείει τους ανταγωνιστές. Μια δεύτερη δίκη θα ορίσει τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.
Οι αρμόδιες αρχές για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία εξετάζουν εάν θα επιβάλουν τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαφήμισης κειμένου της Alphabet, σύμφωνα με το Bloomberg, βασιζόμενο σε πληροφορίες. Βέβαια, αυτό συμβαίνει μετά το σύμπτωμα, χωρίς να θεραπεύει την ασθένεια, που είναι ότι κανένας ανταγωνιστής δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή επισκεψιμότητα.