spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw News"Λευκή Βίβλος" για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης από το ΜΙΤ

“Λευκή Βίβλος” για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης από το ΜΙΤ

spot_img
spot_img

Μια επιτροπή ηγετών και επιστημόνων του ΜΙΤ δημοσίευσε μια σειρά εγγράφων [white papers] με στόχο να διαμορφώσει το μέλλον της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ. Το ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιγράφεται σε αυτά τα έγγραφα επιδιώκει να επεκτείνει τις υφιστάμενες προσεγγίσεις κανονιστικών ρυθμίσεων και ευθύνης για την αποτελεσματική εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, προωθώντας παράλληλα τα οφέλη της και μετριάζοντας τις πιθανές βλάβες.

Με τίτλο “Ένα πλαίσιο για τη διακυβέρνηση της ΤΝ στις ΗΠΑ: Δημιουργία ενός ασφαλούς και ακμάζοντος τομέα ΤΝ”, το κύριο έγγραφο πολιτικής προτείνει την αξιοποίηση των υφιστάμενων κυβερνητικών φορέων των ΗΠΑ για τη ρύθμιση των εργαλείων ΤΝ εντός των αντίστοιχων τομέων τους.

Ο Dan Huttenlocher, κοσμήτορας του Κολεγίου Πληροφορικής Schwarzman του MIT, τονίζει τη ρεαλιστική προσέγγιση της αρχικής εστίασης σε τομείς όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα ήδη ρυθμίζεται και της σταδιακής επέκτασης για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων που συνδέονται με την ΤΝ.

Το πλαίσιο υπογραμμίζει τη σημασία του καθορισμού του σκοπού των εργαλείων ΤΝ, της ευθυγράμμισης των κανονισμών με συγκεκριμένες εφαρμογές και της απόδοσης ευθυνών στους παρόχους ΤΝ για την προβλεπόμενη χρήση των τεχνολογιών τους.

Η Asu Ozdaglar, αναπληρώτρια κοσμήτορας ακαδημαϊκών στο MIT Schwarzman College of Computing, πιστεύει ότι το να διατυπώνουν οι πάροχοι ΤΝ τον σκοπό και την πρόθεση των εργαλείων τους είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της ευθύνης σε περίπτωση κακής χρήσης.

Αντιμετωπίζοντας την πολυπλοκότητα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν σε πολλαπλά επίπεδα, το ενημερωτικό σημείωμα αναγνωρίζει τις προκλήσεις της διακυβέρνησης τόσο των γενικών όσο και των ειδικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Η πρόταση τάσσεται υπέρ μιας δομής αυτορρυθμιζόμενου οργανισμού (SRO) που θα συμπληρώνει τους υφιστάμενους οργανισμούς, προσφέροντας ευέλικτη εποπτεία προσαρμοσμένη στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, τα έγγραφα πολιτικής ζητούν εξελίξεις στον έλεγχο των εργαλείων ΤΝ – διερευνώντας διάφορες οδούς, όπως η κυβερνητική πρωτοβουλία, η καθοδηγούμενη από τους χρήστες ή οι διαδικασίες νομικής ευθύνης.

Προτείνεται η εξέταση ενός εγκεκριμένου από την κυβέρνηση SRO – παρόμοια με τη Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA) – για την ενίσχυση των ειδικών γνώσεων στον τομέα και τη διευκόλυνση της πρακτικής εμπλοκής με τη δυναμική βιομηχανία ΤΝ.

Η συμμετοχή του ΜΙΤ στη διακυβέρνηση της ΤΝ απορρέει από την αναγνωρισμένη εμπειρία  του στην έρευνα της ΤΝ, τοποθετώντας το ίδρυμα ως βασικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι εξελισσόμενες τεχνολογίες ΤΝ. Η δημοσίευση αυτών των “λευκών εγγράφων” [white papers] σηματοδοτεί τη δέσμευση του ΜΙΤ να προωθήσει την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση της ΤΝ.

spot_img

Lawjobs