spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΟ ΟΗΕ εγκρίνει το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο ΟΗΕ εγκρίνει το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

spot_img
spot_img

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την προώθηση της ασφαλούς και ηθικής ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως.

Το ψήφισμα, το οποίο συνυπογράφουν περισσότερες από 120 χώρες, εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ στις 21 Μαρτίου. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη θεσπίζουν παγκόσμια πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το οκτασέλιδο ψήφισμα ζητεί την ανάπτυξη “ασφαλών, προστατευμένων και αξιόπιστων” συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Προτρέπει τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να απέχουν από την ανάπτυξη ΤΝ που δεν συνάδει με τους διεθνείς νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βασικές πτυχές του ψηφίσματος περιλαμβάνουν:

  • Την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης
  • Ενίσχυση των επενδύσεων και των δυνατοτήτων στην έρευνα και την ανάπτυξη της ΤΝ
  • Διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και διασφάλιση της διαφάνειας στα συστήματα ΤΝ
  • Αντιμετώπιση ζητημάτων ποικιλομορφίας και προκατάληψης σε σύνολα δεδομένων και αλγορίθμους ΤΝ

Το ψήφισμα ενθαρρύνει επίσης τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν εθνικές πολιτικές, εγγυήσεις και πρότυπα για την ηθική ανάπτυξη και χρήση της ΤΝ. Καλεί τους οργανισμούς του ΟΗΕ να παράσχουν τεχνική βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη.

“Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα καθορίζει ένα ολοκληρωμένο όραμα για το πώς οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης”, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

“Καθορίζει μια πορεία για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ΤΝ, μεταξύ άλλων για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης, τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση των κινδύνων της ΤΝ, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προστασία από την κατάχρηση, την πρόληψη της επιδείνωσης των προκαταλήψεων και των διακρίσεων”.

Αυξανόμενες διεθνείς προσπάθειες για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψήφισμα του ΟΗΕ ακολουθεί διάφορες διεθνείς προσπάθειες για τη ρύθμιση της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης, λόγω ανησυχιών ως προς την τήρηση της δεοντολογίας και της ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσφατα την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) για τον καθορισμό κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με βάση τον κίνδυνο σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών-μελών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει έρευνες για πιθανά θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας γύρω από την ΤΝ, κατά μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο δρομολογείται μια εθνική στρατηγική για την ΤΝ, με έμφαση στους κανόνες ασφαλείας.

Καθώς οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται, το ψήφισμα του ΟΗΕ σηματοδοτεί μια παγκόσμια δέσμευση να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας ευθυγραμμίζεται με τις ηθικές αρχές και ωφελεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

“Το ψήφισμα που αναπτύχθηκε σε διαβούλευση με εμπειρογνώμονες της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, ανταποκρίνεται ευθέως στις προτεραιότητες πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η ενθάρρυνση της δημιουργίας ικανοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης”, εξήγησε ο Sullivan.

“Βασικά, το ψήφισμα καθιστά σαφές ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης”.

spot_img

Lawjobs