ΑρχικήLaw NewsΟΔΥΕ: Ανακοίνωση για την έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

ΟΔΥΕ: Ανακοίνωση για την έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

“ΘΕΜΑ: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε., την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και
συνάντηση του Προεδρείου του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην
Αθήνα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε., κατά την οποία συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) Εκτιμήσεις μετά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για τις προσλήψεις και την
επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
2) Οικονομικές διεκδικήσεις που σχετίζονται με: Υπερωρίες, Ταμείο Ανάκαμψης, Οδοιπορικά Επιμελητών Δικαστηρίων.
3) Τροποποιήσεις άρθρων του Κώδικα.
4) Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων
5) Τρέχοντα θέματα

Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. επί των παραπάνω θεμάτων, ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου
«Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών-Τροποποιήσεις στον ν.4871/2021», που αποτελεί πλέον τον Ν.5001/9.12.2022/ΦΕΚ227Α ́, που βρίσκεται σε ισχύ και καθορίζει τον τρόπο πρόσληψης των Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά και τη διαδικασία επιμόρφωσης, τόσο των νεοδιοριζομένων Δικαστικών Υπαλλήλων, όσο και των υπηρετούντων. Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια και τις παρεμβάσεις του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, η αδιαλλαξία του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν αυτή που επικράτησε, με αποτέλεσμα οι όποιοι διορισμοί ευελπιστούμε να γίνουν, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία που ορίζει ο Νόμος, δημιουργώντας μας, εύλογη ανησυχία, πως μάλλον, πολύ δύσκολα, θα μπορέσουμε να δούμε νέους Υπαλλήλους στα
Δικαστήρια μέσα στο 2023, τη στιγμή που οι ανάγκες επέβαλαν οι διορισμοί να έχουν γίνει «χθες». Όμως δεν είναι καλύτερα τα πράγματα και για τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, που αφορούν το επίδομα Ειδικών Συνθηκών, τις υλικοτεχνικές υποδομές, την επανασύσταση του Ειδικού Λογαριασμού του Ταμείου Αρωγής, για τις χιλιάδες ώρες καθημερινής απλήρωτης υπερωριακής εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Δ.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ μέσα στον Ιανουάριο του 2023 (μετά τις εορτές, με πιθανότερη χρονική περίοδο το δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου), αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις. Στη Συνδιάσκεψη αυτή, για την οποία θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα αναλυτικότερη Ανακοίνωση-Πρόσκληση, οι Πρόεδροι των Συλλόγων θα μεταφέρουν αποφάσεις και προτάσεις των συλλογικών τους οργάνων, προκειμένου να μπορέσουμε να χαράξουμε από κοινού (ΟΔΥΕ και Σύλλογοι), την παραπέρα δράση μας, δεδομένου μάλιστα ότι η χρονιά που έρχεται περιλαμβάνει και πολλές εκλογικές διαδικασίες (βουλευτικές εκλογές-ίσως και δύο φορές, Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές).

Επίσης,
την περασμένη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 το Προεδρείο του Δ.Σ. είχε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος και τα άλλα παριστάμενα μέλη του προεδρείου του Δ.Σ. ανέπτυξαν για μία ακόμη φορά τις θέσεις μας, τόσο για τις προσλήψεις και τις δυσκολίες που δημιουργεί η διαδικασία μέσω της Σχολής, όσο και για τις οικονομικές διεκδικήσεις σε σχέση με τις όλο και επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας που βιώνουν καθημερινά οι Δικαστικοί Υπάλληλοι όλης της χώρας. Επίσης «ανοίξαμε» και το θέμα της εκλογικής αποζημίωσης, αναφέροντας ότι «βάση» και «αφετηρία» της όποιας διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να αποτελέσει το ποσό που αφορούσε τα εκλογικά συνεργεία των πολλαπλών εκλογών του 2019.

Ακόμα, εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πληροφόρηση που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την «ασήμαντη αύξηση» των εξόδων κίνησης των Επιμελητών Δικαστηρίων. Επίσης, ενημερώσαμε αναλυτικά τον Υπουργό για τα «παρατράγουδα» που είχαν σχέση με την απόφαση έγκρισης των υπερωριών, τόσο για το γεγονός ότι η κατανομή των ωρών έγινε ανισομερώς και δυσανάλογα, τόσο σε σχέση με το σύνολο των υπηρεσιών της χώρας, όσο και με τον πραγματικό φόρτο εργασίας κάποιων υπηρεσιών σε σχέση με άλλες. Τέλος, επισημάναμε και τα αδικαιολόγητα λάθη από μέρους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε σχέση με την καταγραφή του πραγματικού αριθμού υπηρετούντων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία, λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι μας να μην περιληφθούν στην υπερωριακή αποζημίωση.

Από τη μεριά του o Υπουργός, αφού υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της
θέσης του για τις προσλήψεις μέσω της Σχολής, ανακοίνωσε ότι εντός του 2023 θα γίνουν δύο διαγωνισμοί προσλήψεων (κατά τη μεταβατική διάταξη που ορίζει ο νόμος), προσδιορίζοντας τον πρώτο αρχές του 2023 (μάλιστα ανέφερε ότι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί και τα αποτελέσματα!!!…), ενώ ο δεύτερος θα γίνει αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Επίσης μας ανακοίνωσε ότι «διορθώθηκε» η παραφωνία που υπήρξε με την αύξηση των εξόδων κίνησης των Επιμελητών Δικαστηρίων και τελικά η αύξηση δεν θα είναι 10 ευρώ, αλλά 50 ευρώ, δηλαδή θα γίνει όντως διπλασιασμός τους, διαβεβαιώνοντάς μας, ότι η σχετική απόφαση βρίσκεται στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Ακόμα, σχετικά με τις τροποποιήσεις άρθρων του Κώδικα για τις οποίες μάλιστα το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ αποφάσισε και είχε προ ημερών καταθέσει σχετικές προτάσεις, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χτες με την συμμετοχή Συμβούλων – Δικαστών του Υπουργού, υπηρεσιακών παραγόντων και του Προέδρου της Ομοσπονδίας, όπου συμφωνήθηκε, ότι στην παρούσα φάση και προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα δυσλειτουργίες της εφαρμογής στην Πράξη του Κώδικα, θα γίνουν περιορισμένης κλίμακας τροποποιήσεις σχετιζόμενες με την αρμοδιότητα των Υπηρεσιακών και Δικαστικών Συμβουλίων(μετακινήσεις-κινητικότητα, τις μονιμοποιήσεις, καθώς και ως προς την επιλογή στις θέσεις ευθύνης και τις Εκθέσεις Αξιολόγησης). Ανέφερε δε, ότι σε δεύτερο χρόνο και με μεγαλύτερη και διεξοδικότερη μελέτη του Κώδικα, θα γίνουν τροποποιήσεις και άλλων άρθρων.

Επίσης, ως προς τις υπερωρίες, ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, με την έναρξη του νέου έτους να «διορθωθούν» οι όποιες αστοχίες έγιναν σε σχέση με την καταβολή της αποζημίωσης του 1.500.000 €, με προτεραιότητα στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες εκείνες που εμφανώς «αδικήθηκαν», κατά την κατανομή.

Τέλος, ως προς την εκλογική αποζημίωση, ανέφερε ότι θα συμπαρασταθεί έμπρακτα στις όποιες διεκδικήσεις μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ασφαλώς και δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα του Υπουργού Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και 3,5 χρόνια στη θέση αυτή, δεν μπόρεσε να διορίσει έστω και ένα υπάλληλο με νέο δικό του διαγωνισμό ως Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και δεν έχει φανεί συνεπής σε καμία από τις εξαγγελίες του για τα υπόλοιπα αιτήματά μας. Έτσι, είμαστε έτοιμοι, για ακόμη μια φορά, να συνεχίσουμε το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, όπως τα συλλογικά μας όργανα θα αποφασίσουν, μετά τη μικρή ανάπαυλα των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.”