spot_img
ΑρχικήLaw NewsΟΔΥΕ: ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

ΟΔΥΕ: ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

“ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ.Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κοινοποίηση:

Προς του Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Δικαστικών Υπαλλήλων και τα φυσικά μέλη αυτών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ενόψει της προγραμματισμένης αυριανής συνάντησης μας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα βασικά αιτήματα του Κλάδου, τα οποία άλλωστε σας τα είχαμε γνωστοποιήσει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων σας, εδώ και ένα περίπου χρόνο, τον Ιούλιο του 2019.

Εξάλλου, όπως θα ενθυμείστε, ο Κλάδος μας από τον Φεβρουάριο του 2020 είχε ξεκινήσει σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων μας, οι οποίες κινητοποιήσεις είχαν τύχει της θερμής ανταπόκρισης και συμμετοχής από μέρους των συναδέλφων μας. Όμως αντιδρώντας ως Διοικητικό Συμβούλιο με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πήραμε ομόφωνα την απόφαση διακοπής των κινητοποιήσεων αυτών, λόγω της επερχόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Και μάλιστα η απόφασή μας αυτή ελήφθη πριν ακόμα τεθούν επίσημα από την πολιτεία τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σήμερα, έχοντας περάσει τη δύσκολη φάση  της πανδημίας και επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα της λειτουργίας των Δικαστηρίων, διαπιστώνουμε ότι το εργασιακό μας περιβάλλον χρειάζεται αναμόρφωση για να μπορεί να διαχειρίζεται καταστάσεις κρίσεων, όπως ήταν η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι τα αιτήματα μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου τα Δικαστήρια όλης της χώρας να γίνουν σύγχρονα και να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και τις πιο απρόβλεπτες.

Έτσι θεωρούμε ότι ιεραρχώντας το σύνολο των αιτημάτων μας, θα πρέπει να θέσετε σε προτεραιότητα:

1ο) ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ:

Αφενός μεν είναι αυτονόητο πως θα πρέπει ΑΜΕΣΑ, να υπάρξει δική σας υπεύθυνη δέσμευση για την ολοκλήρωση όλων των διαγωνισμών του 2017(προκηρύξεις 1Κ/2017,2Κ/2017 και 8Κ/2017), που δυστυχώς, βρίσκονται για 3,5 χρόνια σε εξέλιξη, έχοντας μείνει κενές πάνω από 200 θέσεις συν τις επιπλέον περίπου άλλες 172 θέσεις για τις οποίες έχει γίνει η έγκριση, αλλά και τις περίπου 100 επιπλέον θέσεις που αφορούν δικαιωθέντες δικαστικά της προκήρυξης 1Κ/2017, για τους οποίους έχετε προβεί σε δημόσια δέσμευση ότι θα προσληφθούν.

Περιμένομε λοιπόν σαφές χρονοδιάγραμμα πρόσληψης για περίπου 472 θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων.

Ακόμα σας έχουμε κάνει γνωστό εδώ και καιρό το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης Επιμελητών Δικαστηρίων, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο πλην της πρόσληψης μέσω ειδικού διαγωνισμού. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου, που επίσημα έχουν γνωστοποιήσει οι υπηρεσίες σας, από τις 1428 οργανικές θέσεις Επιμελητών Δικαστηρίων είναι καλυμμένες μόλις οι 638, ενώ υπάρχουν και 790 οργανικά κενά, δηλαδή είναι κενές το 55,32% των οργανικών θέσεων. Νομίζουμε ότι εδώ οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

2ο) ΤΙΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:

Η κρίση του κορωνοίού απέδειξε ότι μόνο με χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών, μπορούν τα Δικαστήρια να ανταποκριθούν με ταχύτητα και χωρίς προβλήματα στο έργο τους. Αυτές οι υποδομές στο χώρο των Δικαστηρίων, είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να «τρέξει» ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός των Δικαστηρίων, ώστε να γίνει το έργο τους πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον οι κτηριακές υποδομές και οι συνθήκες θέρμανσης, κλιματισμού και πυρασφάλειας στα περισσότερα δικαστικά κτήρια, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι στα Δικαστήρια της Αθήνας, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η ανάθεση της συντήρησης των  κτηρίων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς (βλ. Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 9/3/2020).

3ο) ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ:

Μετά και την ολοκλήρωση του έργου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, είναι ΑΜΕΣΗΣ προτεραιότητας η ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Θεωρούμε ότι το Σχέδιο του Νέου Κώδικα που προήλθε από την εργασία δύο Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, είναι ικανοποιητικό, παρά τις κάποιες επιμέρους διαφωνίες μας. Για το λόγο αυτό, επιθυμία μας είναι η ΑΜΕΣΗ προώθηση του, προς ψήφιση, προκειμένου να αποκτήσει ο Κλάδος μας έναν σύγχρονο προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

4ο) ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΩΓΗΣ:

Με δεδομένη τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός Αλληλεγγύης του Ταμείου Αρωγής, είχε επέλθει συμφωνία του Κλάδου μας με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο  να μεταφερθεί ο λογαριασμός αυτός στο δικό μας Υπουργείο και στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ενεργοποίησή του. Σήμερα και με τη δική σας έως τώρα συμβολή, έχουν γίνει βήματα, όχι όμως ακόμα η νομοθετική κατοχύρωση του εν λόγω λογαριασμού, κάτι που θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου ο λογαριασμός αυτός να αποτελέσει μια χείρα βοηθείας, για συναδέλφους με προβλήματα υγείας.

5ο) ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ:

Σας αναλύσαμε στο παρελθόν, και είχατε και εσείς αναγνωρίσει δημόσια τις ιδιαίτερες, ειδικές και πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων. Τις συνθήκες αυτές θέλουμε να τις αναγνωρίσετε και εμπράκτως, επαναθεσμοθετώντας το Επίδομα ειδικών Συνθηκών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας υπενθυμίσαμε, θέτοντας τα σε ιεράρχηση,  τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα του Κλάδου μας. Είμαστε σίγουροι ότι τα γνωρίζετε και έχετε την καλή διάθεση να δρομολογήσετε λύσεις. Εμείς από την αυριανή μας συνάντηση θέλουμε να πειστούμε με σαφή χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις ότι θα δοθούν λύσεις. Γιατί ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος κανενός μας.”

Lawjobs