spot_img
ΑρχικήLaw NewsΟΔΥΕ: Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας των Επιμελητών Δικαστηρίων και αίτημα για...

ΟΔΥΕ: Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας των Επιμελητών Δικαστηρίων και αίτημα για διορισμούς

Και ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Ανακοίνωση – Καταγγελία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων:

“Θέμα: Συνθήκες εργασίας των Επιμελητών Δικαστηρίων και Αίτημα προσλήψεων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, μία συνάδελφός μας Επιμελήτρια Δικαστηρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, υπήρξε θύμα τροχαίου ατυχήματος, κατά την ώρα που εκτελούσε τα υπηρεσιακά της καθήκοντα και συγκεκριμένα ευρισκόμενη σε διαδικασία επίδοσης κλήσεων, εργασία την οποία εκτελούσε πεζή, την κτύπησε διερχόμενο όχημα. Και μπορεί η συνάδελφος να γλίτωσε τα χειρότερα, όμως θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τραυματισμού που υπέστη στο πόδι της.

Το παραπάνω συμβάν, έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, που αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των λιγοστών πλέον Επιμελητών Δικαστηρίων, που υπηρετούν σε όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας. Και βεβαίως το ίδιο το Υπουργείο με επίσημη καταγραφή των υφισταμένων οργανικών θέσεων και των υπαρχόντων οργανικών κενών, παραδέχεται με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα, όταν σε σχετικό πίνακα επί συνόλου 1428 οργανικών θέσεων Επιμελητών Δικαστηρίων φαίνεται να είναι καλυμμένες μόλις οι 638, ενώ υπάρχουν  και 790 οργανικά κενά, δηλαδή είναι κενές το 55,32% των οργανικών θέσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι «όμορες» Δικαστικές Υπηρεσίες να βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αιτημάτων απόσπασης των Επιμελητών Δικαστηρίων, προκειμένου η κάθε μία να μπορέσει να «λύσει», έστω και προσωρινά το υφιστάμενο πρόβλημα. Είναι δε απαράδεκτη η στάση της επίσημης πολιτείας στο θέμα αυτό, όπου αντί να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα με την προκήρυξη ειδικού διαγωνισμού, επιχειρεί να το κάνει ακόμα πιο σύνθετο, στέλνοντας έγγραφο προς τον Άρειο Πάγο με το οποίο στην ουσία προτρέπει το Ανώτατο Δικαστήριο να  προβεί σε διαδικασία πλήρωσης κάποιων από τα υφιστάμενα οργανικά κενά, με μετακινήσεις Επιμελητών Δικαστηρίων απ΄ όλη την Ελλάδα. Προσπαθεί δηλαδή να λύσει ένα υπηρεσιακό πρόβλημα, δημιουργώντας πολλά άλλα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει να γίνει σχετικός διαγωνισμός πρόσληψης Επιμελητών Δικαστηρίων από το 1995, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια, με  εξαίρεση κάποιες ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Σ΄ αυτό λοιπόν το καθεστώς έλλειψης προσωπικού οι Επιμελητές Δικαστηρίων όλης της χώρας είναι αναγκασμένοι καθημερινά να επιδίδουν κλήσεις είτε με δικά τους οχήματα (κυρίως μηχανές) διατρέχοντας διαρκή κίνδυνο, είτε πεζοί, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές τον χρόνο (λόγω των μεγάλων αποστάσεων), αλλά και διατρέχοντας και πάλι κίνδυνο, όπως η συνάδελφος στο χθεσινό συμβάν. Και φυσικά ο όγκος των επιδόσεων είναι τεράστιος, αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εν μέσω μάλιστα κορωνιοϊού, όπου μέσα σε ένα 4μηνο από 14 Μαρτίου 2020 έως και 30 Ιουνίου 2020 έγιναν 32.000 επιδόσεις κλήσεων από μόλις 32 υπαλλήλους, δηλαδή 1000 κλήσεις ανά υπάλληλο. Και όλη αυτή η τεράστια εργασία, είναι εδώ και χρόνια υπαμειβόμενη από την πολιτεία, με μόλις 50€ (μεικτά) τον μήνα. Σημειωτέον ότι, κατά την 1η συνάντησή μας με τον Υπουργό μας ζητήθηκε και καταθέσαμε στον Διευθυντή του Γραφείου του τον Νοέμβριο 2019 δύο έγγραφα, με τα οποία ζητούσαμε (τεκμηριωμένα) την κάλυψη κενών θέσεων Επιμελητών και τον διπλασιασμό (τουλάχιστον) των εξόδων κίνησης αυτών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά.

Έτσι λοιπόν καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση, να σταματήσουν πλέον να αναζητούν λύσεις «ανέξοδες» και «προσωρινές» και να σταθούν με πραγματικό ενδιαφέρον στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, αυτό της έλλειψης Επιμελητών Δικαστηρίων. Γι αυτό ζητούμε για ακόμη μια φορά:

  • Άμεση προκήρυξη Διαγωνισμού για την πρόσληψη σημαντικού αριθμού Επιμελητών Δικαστηρίων και
  • Διπλασιασμό των Εξόδων Κίνησης Επιμελητών Δικαστηρίων, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι καθηλωμένα στα 50€ (μεικτά).”

Lawjobs