ΟΔΥΕ: Συνάντηση του Δ.Σ. με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ

0

Θέμα: Συνάντηση αντιπροσωπείας  του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες των διαγωνισμών του 2017 και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 6/10/2021 στα γραφεία του ΑΣΕΠ στην Αθήνα, προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Αθανασίου Παπαϊωάννου και στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής, με αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ (αποτελούμενη από τον Πρόεδρο την Γενική Γραμματέα και τον Υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων). Κατά την συνάντηση υπήρξε από μέρους του Προέδρου του ΑΣΕΠ αναλυτική ενημέρωση, για την πορεία των αναπληρώσεων που αφορούν τους διαγωνισμούς του 2017, αλλά και για τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022.

Ειδικότερα και  σύμφωνα με την ενημέρωση, ως προς τις αναπληρώσεις  για τις θέσεις που έχουν μείνει κενές από τις προκηρύξεις του 2017 ισχύουν τα εξής:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2Κ/2017 (θέσεις Πληροφορικής): Έως το τέλος Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να εκδοθούν από το ΑΣΕΠ οι Πίνακες Αναπληρώσεων για: (32) θέσεις ΠΕ Πληροφορικής και (17) θέσεις ΤΕ Πληροφορικής.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8Κ/2017 (θέσεις Γραμματέων): Έως αρχές Νοεμβρίου 2021, αναμένεται να εκδοθούν από το ΑΣΕΠ οι Πίνακες Αναπληρώσεων για: (3) θέσεις ΔΕ Γραμματέων και (8) θέσεις ΤΕ Γραμματέων.

Επίσης για την ίδια προκήρυξη (8Κ/2017) σε ότι αφορά τις επιπλέον (160) θέσεις επιτυχόντων-επιλαχόντων του διαγωνισμού αυτού, που εγκρίθηκαν (μετά από αγώνες και προσπάθειες της ΟΔΥΕ και των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων), για την κάλυψη επειγόντων οργανικών κενών σε διάφορες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας (κυρίως στην Αττική και σε παραμεθόριες περιοχές), ισχύουν τα εξής:

Α) Για τις (100) θέσεις, για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί ο προσωρινός πίνακας διοριστέων: Αναμένεται μέχρι την Παρασκευή 8/10/2021 η έκδοση του οριστικού πίνακα διοριστέων. Μάλιστα μικρός αριθμός εξ αυτών, ήδη εργάζονται ως Ι.Δ.Ο.Χ.

Β) Εγκρίθηκαν ακόμα (30) θέσεις, για τις οποίες θα εκδοθεί ο προσωρινός πίνακας εντός του Νοεμβρίου 2021.

Επομένως, από τις (160) συνολικά θέσεις, απομένει να γίνει η έγκριση και των υπολοίπων (30) για να ολοκληρωθεί και αυτή η εκκρεμότητα των αναπληρώσεων.

Να διευκρινίσουμε εδώ, πως από τη στιγμή που η κάθε εκκρεμότητα ολοκληρώνεται ως προς την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, την ευθύνη και την υποχρέωση να «τρέξουν» το ταχύτερο δυνατό οι διορισμοί, την έχει αποκλειστικά η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του.

Επίσης σε ότι αφορά τον Προγραμματισμό Προσλήψεων για το 2022, ενημερωθήκαμε ότι έχει γίνει προέγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών για (250) θέσεις από τις συνολικά (1000) που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα και με την πρόταση που είχε κατατεθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης από την ΟΔΥΕ. Επίσης αναφέρθηκε από μέρους μας προς τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ η δυνατότητα που δίνει η παρ.3 του άρθρου 11 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν.4798/2021/ΦΕΚ68Α΄), προκειμένου ο όποιος διαγωνισμός για πλήρωση θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, να γίνει με ταχύτερες διαδικασίες από αυτές που προβλέπουν οι διατάξεις του ν.4765/2021 (ΦΕΚ 6 Α΄), κάτι που έχει ήδη ζητήσει η ΟΔΥΕ από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο προγραμματισμός για κάλυψη μόνον (250) θέσεων, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στις πολύ μεγάλες ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών και εννοείται πως ο αγώνας του νέου Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, μετά το συνέδριο της Θεσσαλονίκης, θα είναι μακρύς και δύσκολος, αφού το αίτημα της στελέχωσης των δικαστηρίων με Δικαστικούς Υπαλλήλους όλων των κατηγοριών και κλάδων, είναι το πρώτο ιεραρχικά στις διεκδικήσεις μας.