spot_img
ΑρχικήLaw NewsΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια σύνοδος του Ι.Δ.Ε.Α.Δ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια σύνοδος του Ι.Δ.Ε.Α.Δ.

spot_img

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 20-10-2023 η ετήσια σύνοδος του ΙΔΕΑΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί.

Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης κος Χρήστος Δετσαρίδης ανέπτυξε τον νομικό προβληματισμό για την εντεινόμενη νομοθετική εκτροπή στον χώρο του αθλητισμού, που συνίσταται στην διαρκώς αυξανόμενη νομοθετική πρόβλεψη  διαπιστωτικών πράξεων έκπτωσης από το αξίωμα διοικούντων τα αθλητικά σωματεία, οι οποίες πλέον τείνουν, συνταγματικά και δικαιοκρατικά ανεπίτρεπτα, να υποκαταστήσουν την δικαστική λειτουργία και να απονέμουν στη διοίκηση αναντίστοιχη προς τον ρόλο της κυρωτική εξουσία.

Ηδη, με την υπ΄ αριθ. 1493/2023 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έγινε ένα πρώτο βήμα διόρθωσης της δημιουργηθείσας προβληματικής κατάστασης, θα πρέπει όμως να επισυμβούν περαιτέρω νομοθετικά βήματα για να θεραπευθεί το συνταγματικό και δικαιοκρατικό πρόβλημα που εστιάζεται κυρίως στην παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος ( Αρθρα 5, 12, 20) καθώς και του Αρθρου 11 της ΕΣΔΑ.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό στον νομοθέτη, ότι οι συγκεκριμένες διαπιστωτικές πράξεις που προβλέπονται στα πρόσφατα νομοθετήματα-τροποποιήσεις του ν.2725/1999 μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως μέτρα για την προστασία του αθλητισμού και όχι ως κυρώσεις για υπαίτιες παραβάσεις του νόμου.

Ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ κος Ανδρέας Μαλάτος ανέπτυξε τον προβληματισμό για την υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους της ΓΓΑ που παρατηρείται κατά την διαδικασία της χορήγησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, όπου και πάλι κατά τρόπο συνταγματικά ανεπίτρεπτο η Διοίκηση προβαίνει σε διάχυτο έλεγχο της νομιμότητας των καταστατικών αθλητικών σωματείων, παραβιάζοντας έτσι την σχετική εξουσιοδότηση που της παρέχει το άρθρο 8 του ν. 2725/1999 για έλεγχο πέντε συγκεκριμένων στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται ή όχι στα καταστατικά και ασκώντας ουσιαστικά δευτεροβάθμια κρίση επί της δικαστικής απόφασης που έχει εγκρίνει κάθε συγκεκριμένο καταστατικό.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΔΕΑΔ κος Γιώργος Παναγόπουλος ανέπτυξε το ζήτημα της αθλητικής διαδοχής στα χρέη που δημιουργούν ΠΑΕ, της μεταβίβασής τους ή μη στα ιδρυτικά σωματεία και της αναβίωσής τους σε κάθε περίπτωση και με οποιονδήποτε τρόπο αναβίωσης ΠΑΕ που έχουν διαλυθεί, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διατάξεις της ΦΙΦΑ αλλά και στις αντιφατικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαιοδοτικών οργάνων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο γραμματέας του ΙΔΕΑΔ κος Γιώργος Πρίντεζης ανέπτυξε τον προβληματισμό για το φαινόμενο που παρουσιάζεται σε πολλά καταστατικά αθλητικών σωματείων να απαιτούν για τον υπολογισμό απαρτίας σε συγκεκριμένες Γενικές Συνελεύσεις ( π.χ. τροποποίησης καταστατικού) ποσοστό παρουσίας επί των ταμειακώς εντάξει μελών, ενώ στο άρθρο 99 ΑΚ ο σχετικός υπολογισμός προβλέπεται επί του συνόλου των μελών του σωματείου, κάτι που φυσικά κατισχύει κάθε αντίθετης ή παρεκκλίνουσας καταστατικής διάταξης.

Τέλος, το μέλος ΔΣ του ΙΔΕΑΔ κος Κυριάκος Χήνας ανέπτυξε τον προβληματισμό της παρουσίας και δράσης των οργανωμένων οπαδών στο χώρο του ποδοσφαίρου, διακρίνοντας με σαφήνεια και γλαφυρότητα τα όρια μεταξύ αγνού – ρομαντικού οπαδισμού και αρρωστημένου χουλιγκανισμού και εξηγώντας με όρους κονωνιολογικούς τόσο την εμφάνιση όσο και τις δυνατότητες καταπολέμησης του νοσηρού φαινομένου που σήμερα εξακολουθεί να συντηρείται με τις υπάρχουσες δομές εξουσίας στο ποδόσφαιρο.

Ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο, η απονομή των Απολλώνιων Βραβείων 2023, όπου σημαντικές προσωπικότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής βράβευσαν αντίστοιχα σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, του αθλητισμού και του πολιτισμού για την προσφορά τους στον αθλητισμό και την κοινωνία.

spot_img

Lawjobs