spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΚατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης εγκρίθηκαν από 18 χώρες

Κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης εγκρίθηκαν από 18 χώρες

Απουσιάζει η Ελλάδα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία

spot_img
spot_img
spot_img

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε τις πρώτες παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από κυβερνοεπιθέσεις. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία ΤΝ αναπτύσσεται με ασφάλεια και προστασία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) και τον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA). Έχουν ήδη εξασφαλίσει εγκρίσεις από 17 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της G7.

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συστάσεις για τους προγραμματιστές και τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ώστε να ενσωματώνουν την κυβερνοασφάλεια σε κάθε στάδιο. Αυτή η προσέγγιση “secure by design” συμβουλεύει το ψήσιμο στην ασφάλεια από την αρχική φάση σχεδιασμού μέχρι την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τη συνεχή λειτουργία.

Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν τέσσερις βασικούς τομείς: ασφαλής σχεδιασμός, ασφαλής ανάπτυξη, ασφαλής ανάπτυξη και ασφαλής λειτουργία και συντήρηση. Προτείνουν συμπεριφορές ασφάλειας και βέλτιστες πρακτικές για κάθε φάση.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Λονδίνο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 βιομηχανικοί, κυβερνητικοί και διεθνείς εταίροι. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της Microsoft, του Ινστιτούτου Alan Turing και κυβερνητικών υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NCSC Lindy Cameron τόνισε την ανάγκη για προληπτική ασφάλεια εν μέσω του ταχύτατου ρυθμού ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Είπε ότι “η ασφάλεια δεν αποτελεί υστερόγραφο της ανάπτυξης, αλλά βασική απαίτηση καθ’ όλη τη διάρκεια”.

Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στην υφιστάμενη ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε την πρώτη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της ΤΝ στο Bletchley Park.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Alejandro Mayorkas δήλωσε: “Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο επακόλουθη τεχνολογία της εποχής μας. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που είναι ασφαλή, προστατευμένα και αξιόπιστα.

“Οι κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν από κοινού σήμερα η CISA, η NCSC και οι άλλοι διεθνείς εταίροι μας, παρέχουν μια κοινή λογική πορεία για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης με την κυβερνοασφάλεια στον πυρήνα της.”

Οι 18 χώρες που τις ενέκριναν καλύπτουν την Ευρώπη, την Ασία-Ειρηνικό, την Αφρική και την Αμερική. Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των διεθνών υπογραφόντων:

-Αυστραλία – Αυστραλιανό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Διεύθυνσης Σημάτων της Αυστραλίας (ACSC)
-Καναδάς – Καναδικό κέντρο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (CCCS)
-Χιλή – Κυβερνητικό CSIRT της Χιλής
-Τσεχία – Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Κυβερνοχώρου και Πληροφοριών της Τσεχίας (NUKIB)
-Εσθονία – Αρχή Πληροφοριακών Συστημάτων της Εσθονίας (RIA) και Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Εσθονίας (NCSC-EE)
-Γαλλία – Γαλλικός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας (ANSSI)
-Γερμανία – Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριών της Γερμανίας (BSI)
-Ισραήλ – Ισραηλινή Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου (INCD)
-Ιταλία – Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ACN)
-Ιαπωνία – Ιαπωνικό Εθνικό Κέντρο Ετοιμότητας και Στρατηγικής για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (NISC- Ιαπωνική Γραμματεία Πολιτικής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου)
-Νέα Ζηλανδία – Εθνικό κέντρο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Νέας Ζηλανδίας
-Νιγηρία – Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Τεχνολογίας Πληροφοριών της Νιγηρίας (NITDA)
-Νορβηγία – Νορβηγικό εθνικό κέντρο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC-NO)
-Πολωνία – Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Πολωνίας (NASK)
-Δημοκρατία της Κορέας – Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Δημοκρατίας της Κορέας (NIS)
-Σιγκαπούρη – Υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Σιγκαπούρης (CSA)
-Ηνωμένο Βασίλειο – Εθνικό κέντρο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC)
-Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών (CISA)- Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA)- Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI)

Η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Michelle Donelan, τοποθέτησε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ως εδραίωση του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου, ως “διεθνή φορέα προτύπων για την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης”.

“Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου συγκεντρώσαμε τους παγκόσμιους ηγέτες στο Bletchley Park για να καταλήξουμε στην πρώτη διεθνή συμφωνία για την ασφαλή και υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, ενώνουμε και πάλι έθνη και εταιρείες σε αυτή την πραγματικά παγκόσμια προσπάθεια”, προσθέτει η Donelan.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύονται πλέον στον δικτυακό τόπο του NCSC μαζί με επεξηγηματικά ιστολόγια. Η υιοθέτηση από τους προγραμματιστές, θα είναι το κλειδί για τη μετάφραση του οράματος “ασφαλής από το σχεδιασμό” σε πραγματικές βελτιώσεις στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

spot_img

Lawjobs