Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Διόπτρα, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Χατζηβασιλείου με τίτλο «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μια διεισδυτική ματιά στο μέλλον».
Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης– Ένα ταξίδι στο μέλλον του Δρ. Γιώργου Χατζηβασιλείου είναι ένα διεπιστημονικό έργο που ερευνά τη νέα Τεχνολογία με αιχμή την Τεχνητή Νοημοσύνη, το πιο επιδραστικό φαινόμενο του 21ουαιώνα. Αναδεικνύει με γλαφυρή γλώσσα για το ευρύ κοινό τη μεγάλη εικόνα από την ογκώδη επίδραση της στο μέλλον, τις οικουμενικές απειλές και τα αντίστοιχα οφέλη της, συστήνοντας το πρώτο συναφές φιλοσοφικά βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Άννα Διαμαντοπούλου, πολιτικός, πρώην Υπουργός και Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πάνος Αμυράς, δημοσιογράφος, συγγραφέας και Διευθυντής της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι άνθρωποι δεν έχουμε κυριαρχήσει στη Γη επειδή έχουμε πιο δυνατούς μυς από τα άλλα πλάσματα. Έχουμε κυριαρχήσει γιατί έχουμε πιο δυνατή νοημοσύνη από τα άλλα πλάσματα. Αυτή μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε κάθε έργο: από κτίρια, όπλα και υπολογιστές, μέχρι επιστήμες, θρησκείες, κωμωδίες ή τις μουσουργίες του Μότσαρτ.
Η φυσική εξέλιξη ταξίδεψε χιλιετίες μέχρι να φτάσει τη διάνοιά μας σε αυτό το επίπεδο. Η τεχνητή νοημοσύνη ωστόσο μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί την ανθρώπινη νοημοσύνη στις ερχόμενες δεκαετίες και ήδη επιδρά ραγδαία στην καθημερινότητά μας. Αναλογιστείτε πόσο έχει αλλάξει τον κόσμο μόνο μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης: η Google. Στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι πρώτη φορά με την ογκώδη επίδραση ευφυών μηχανών και το ενδεχόμενο να εκκολαφθούν στο μέλλον μορφές τους που θα ξεπερνούν τον άνθρωπο σε ό,τι τον έφτασε από τις πρωτόγονες σπηλιές του μέχρι το φεγγάρι: τη νοημοσύνη του.
Το πιο επιτακτικό φιλοσοφικό ερώτημα που αντιμετωπίζει λοιπόν η σύγχρονη σκέψη είναι: «Μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει κάτι πιο ευφυές από τον ίδιο;»
Το βιβλίο βυθοσκοπεί την οντολογία και την ηθική της νέας τεχνολογίας. Αφηγείται γλαφυρά, με ζωντανή και διαυγή γλώσσα για το ευρύ και διεπιστημονικό κοινό, τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, τα οφέλη και τις απειλές, που η τεχνολογία φέρει, καταθέτοντας μαζί πρωτογενείς φιλοσοφικές του ερμηνείες.
Η νέα Τεχνολογία επωάζει ένα καινοφανές σύμπαν. Ο άνθρωπος όπως τον γνωρίζουμε –οι συνήθειες, το φυσικό και ψηφιακό του περιβάλλον, η σωματικότητά του– ίσως και να φαντάζει πρωτόγονος σε λίγες γενιές από σήμερα. Καλώς ή κακώς θα φανεί στο βαθύ μέλλον. Σε κάθε περίπτωση ζούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες, για αυτό και κρίσιμες, στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας.