spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΠοια είναι τα οφέλη των Οικονομικών για τους Νομικούς ;

Ποια είναι τα οφέλη των Οικονομικών για τους Νομικούς ;

spot_img

Άρθρο του Χαράλαμπου Αράχωβας, διδάκτωρα οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστή του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Είναι αλήθεια πως ο κόσμος μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, ανατρέποντας τη, μέχρι πρόσφατα, κανονικότητα και μεταβάλλοντας άρδην παγιωμένες αντιλήψεις. Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, η συνεχής ενημέρωση αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχή αντιμετώπιση επαγγελματικών προκλήσεων και εμποδίων. Ειδικά στη νομική, την επιστήμη που διασυνδέεται με ολόκληρη την κοινωνία, η κατάρτιση θεωρείται κυριολεκτικά μονόδρομος.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταχύτητας των ζυμώσεων και της μεταβλητότητας και παράλληλα της ανάγκης για διαρκή επιμόρφωση  εντοπίζεται στην οικονομία. Η κρίση χρέους, σε συνδυασμό με τις άλλες δύο που ακολούθησαν (κορωνοϊού και ενέργειας) ανέδειξαν πλήθος οικονομικών όρων και ερωτημάτων για τη λειτουργία της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. Νέα οικονομικά μεγέθη και έννοιες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, ενώ επανεμφανίστηκαν προβλήματα που οι περισσότεροι νόμιζαν ότι δεν θα απασχολούσαν πλέον τα οικονομικά επιτελεία.

Οι νομικοί, στο πλαίσιο εκπροσώπησης των εντολέων τους και βέλτιστης προάσπισης των συμφερόντων τους, καλούνται να εκπληρώσουν δύο καθήκοντα: Αφενός να εξοικειωθούν με τους νέους όρους, τα οικονομικά μεγέθη και τις μεταβολές τους και αφετέρου να είναι σε θέση να διαμορφώνουν τα κατάλληλα, για τους εντολείς τους, επιχειρήματα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία. Το Σεμινάριο «Οικονομικά για Νομικούς» αποσκοπεί ακριβώς στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, προσφέροντας δηλαδή νέα γνώση σε οικονομικά θέματα υψηλού ενδιαφέροντος αλλά με απλή γλώσσα. Μέσα από την επεξήγηση και κατανόηση διαγραμμάτων και την αξιοποίηση παραδειγμάτων, οι διαλέξεις θα εστιάσουν σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τους νομικούς, διευρύνοντας τον τρόπο πρόσληψης και επεξεργασίας των οικονομικών δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η πληρέστερη ανταπόκριση των νομικών στις νέες επιταγές και προκλήσεις που αναδύονται ακατάπαυστα.

 • Πως προσδιορίζονται η προσφορά και η ζήτηση;
 • Τι εννοούμε με τον όρο αγορά;
 • Που μπορώ να βρω αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα για να στηρίξω μια υπόθεση;
 • Τι εννοούμε με τους όρους Πληθωρισμό, ΑΕΠ, Ανεργία, Προστιθέμενη Αξία;
 • Υπάρχει διαφορά μεταξύ των όρων οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης;
 • Υπάρχουν και άλλες μορφές αγοράς εκτός από τα Μονοπώλια και τα Καρτέλ;
 • Πως μετριέται η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος;
 • Τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα;
 • Ποιος ο αντίκτυπος από την ανοδική πορεία των επιτοκίων παρέμβασης της ΕΚΤ;
 • Πότε μια επένδυση είναι συμφέρουσα και πότε επικίνδυνη;
 • Πως λειτουργεί το Χρηματιστήριο;
 • Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;
 • Ποιος τελικά πληρώνει τους φόρους;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις οι διαλέξεις του διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης που προσφέρει το European Legal Training Center (ELTC) «Οικονομικά για Νομικούς».

Οι Διαλέξεις «Οικονομικά για Νομικούς» έχουν ως στόχο να προσφέρουν γνώση, συνδυάζοντας τη θεωρία με απτά παραδείγματα και θέτοντας σύγχρονα ερωτήματα που απασχολούν την καθημερινότητα. Αποσκοπούν στο να καταστούν χρήσιμο εργαλείο στον τρόπο που οι νομικοί προσλαμβάνουν βασικές οικονομικές έννοιες καθώς και στη διαδικασία επεξεργασίας τους. Ουσιαστικά, φιλοδοξούν να παράσχουν στους νομικούς την ευκαιρία «να γνωρίσουν όλα όσα θα ήθελαν για την Οικονομική Επιστήμη και την Επιχειρηματικότητα».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το πώς μπορείτε να εγγραφείτε θα βρείτε στο σύνδεσμο εδώ

Σχετικά με το European Legal Training Center (ELTC)

Το European Legal Training Center παρέχει υψηλής ποιότητας νομική κατάρτιση και εκπαίδευση σε  δικηγόρους και άλλους παρόχους υπηρεσιών, τόσο στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Το Κέντρο υιοθετεί μια πρακτική προσέγγιση στην εκπαίδευση, προσφέροντας ολοκληρωμένα προγράμματα και σεμινάρια, χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά σε θεωρητικές ή ακαδημαϊκές έννοιες. Είναι στελεχωμένο από αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προσφέρουν πρακτικές συμβουλές, παρέχουν χρήσιμα πρότυπα και μοιράζονται μυστικά του κλάδου, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη μαθησιακή εμπειρία.

Σχετικά με τον εκπαιδευτή

Ο Χαράλαμπος Αράχωβας είναι διδάκτωρ οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητάς (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ). Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο αλλά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ως βοηθός διδασκαλίας (teaching assistant).

Παράλληλα, είναι μέλος Επιτροπών με αντικείμενο την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, εκπροσωπεί την ΕΣΕΕ σε ευρωπαϊκά fora (SME united, Euro Commerce), ενώ παλαιότερα συμμετείχε στην Ομάδα Δράσης (Task Force)για την Ελλάδα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών (ΔΟΜ) της Τραπέζης της Ελλάδος.

spot_img

Lawjobs