Πύλες ανίχνευσης Covid-19, με ερωτηματικά για τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης

0

Μετά την σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία εκφράζονται οι ανησυχίες της για τη χρήση του σχετικού μηχανήματος, σημειώνοντας:

“Η σύσταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τοποθέτηση τέτοιων μηχανημάτων χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση όλων των εγγυήσεων και την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών, μας βρίσκει κατ’ αρχήν αντίθετους. Το Υπουργείο οφείλει να μας πληροφορήσει προηγουμένως εάν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μηχανημάτων στην περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού και σε καταφατική περίπτωση εάν χρησιμοποιούνται αυτά τα μηχανήματα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στη Βουλή και ιδίως στα Νοσοκομεία. Επίσης ζητούμε την τοποθέτηση ειδικών επιστημονικών φορέων για το κατά πόσο είναι ακίνδυνη για την δημόσια υγεία η απολύμανση με την μέθοδο της εκπομπής ψυχρής εκνέφωσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους στα Δικαστήρια που θα εκτίθενται καθημερινά στην παραπάνω διαδικασία απολύμανσης. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας για την καθημερινή έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία εντείνονται μετά την από 2-4-2020 ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης επιστημονικού άρθρου με τίτλο «ΜΥΘΟΣ: η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας αδρανοποιεί τον ιό», στην οποία ο καθηγητής επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής, επισημαίνοντας τους κινδύνους για καταστροφή ανθρώπινου γενετικού υλικού και πρόκληση εγκαυμάτων.”

σήμερα επανέρχεται το ίδιο θέμα με σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, με το οποίο πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Τσιάρα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο:

“Η εταιρεία που με απευθείας ανάθεση πούλησε στο υπουργείο το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία», ενώ ο υπουργός στοχεύει να επανδρωθούν με άλλα δέκα αντίστοιχα μηχανήματα τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Άγνωστο παραμένει αν θα αγοραστούν από το υπουργείο, που θα σημαίνει υπέρβαση του ποσού που προβλέπεται για απευθείας αναθέσεις, ή κάθε δικαστικό μέγαρο θα προχωρήσει στην αγορά με εκταμίευση του ποσού από αποθεματικό λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε διαγωνισμό για την προμήθεια αντίστοιχου μηχανήματος προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας και εντύπωση προκαλεί ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται ακριβώς στο ίδιο ποσόν: 14.260 ευρώ. Κάτι ανάλογο επιχείρησε να κάνει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εγκαθιστώντας στο δημαρχείο ένα μηχάνημα πολύ χαμηλότερου τιμήματος, που όμως αναγκάστηκε να το απενεργοποιήσει όταν διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε πιστοποιητικά από τον ΕΟΦ. Βέβαια ακόμα κι αν υπάρχει πιστοποιητικό του ΕΟΦ, ο συγκεκριμένος οργανισμός εγκρίνει φάρμακα και όχι χημικές ουσίες ή μηχανήματα.

Ύστερα από μια γρήγορη έρευνα στα μητρώα των εταιρειών διαπιστώσαμε ότι η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 2020 από δυο εταίρους, ο ένας εκ των οποίων (Γ.Σ.) είναι συντοπίτης του Κώστα Τσιάρα, γεννημένος κι αυτός στην Καρδίτσα και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον υπουργό. Ο σκοπός της εταιρείας, όπως περιγράφεται στο καταστατικό, είναι εμφανώς επηρεασμένος από τις ανάγκες που γέννησε η πανδημία μια και περιλαμβάνει (και μάλιστα στο πρώτο άρθρο) την εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία χάρτινων ειδών νοσοκομείου, γαντιών μιας χρήσης, μασκών, χάρτου υγείας, αντισηπτικών κ.λπ.”

Για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο της ΕΦΣΥΝ πατήστε εδώ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. υπουργός ως ιατρός είναι δυνατόν να γνωρίζει καλύτερα το εν λόγω αντικείμενο. Αναμένεται όμως και η ενημέρωση όσων, εύλογα, διατυπώνουν τις ανησυχίες τους “επισημαίνοντας τους κινδύνους για καταστροφή ανθρώπινου γενετικού υλικού και πρόκληση εγκαυμάτων” όπως σημειώνεται στο άρθρο του Καθηγητή κ.Θ. Ζαούτη, το οποίο είναι δημοσιευμένο στη σελίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

Ακολουθεί η απόφαση απευθείας ανάθεσης ως έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Αποθήκευση αρχείου

Σχόλια