“Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επίτιμοι και εν ενεργεία,
Κυρίες και κύριοι,
Η πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και των Γενικών Αρχείων του Κράτους καλεί να ασχοληθούμε με την ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ιστορία του Δικαστηρίου μας, από το 1929 μέχρι το 1976.
Η ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την ίδρυσή του και μετά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Χώρας. Την έχει παρακολουθήσει στις καλές και τις κακές της στιγμές. Σε περιόδους ευστάθειας και περιόδους πολιτικής ανωμαλίας. Και όπως εκείνη, κλυδωνίστηκε αλλά δεν βυθίστηκε, για να θυμηθούμε το λατινικό ρητό που αποτελεί το έμβλημα του Παρισιού: fluctuat, nec mergitur.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολλαπλά χρήσιμη. Πρώτα και κύρια για να κατανοήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν και πριν σκεπαστεί από τη λήθη, τι συνέβη τη συγκεκριμένη εκάστοτε χρονική στιγμή και κάτω από ποιες ιστορικές περιστάσεις. Να δούμε πώς το Δικαστήριο αντιμετώπισε σημαντικότατα ζητήματα, ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς όπου η συνταγματική τάξη ήταν διάτρητη και στους οποίους διακυβευόταν και η ίδια του η ύπαρξη.
Η πρωτοβουλία όμως αυτή ενισχύει και την πεποίθηση ότι ο θεσμός αυτός, στον οποίο έχουμε την τιμή να υπηρετούμε, μας ενώνει. Μαθαίνοντας για παλαιούς δικαστές του Συμβουλίου, σημαντικές προσωπικότητες που μέχρι τώρα αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς απλά ονόματα και κατανοώντας πώς ο ζωντανός αυτός οργανισμός εξελισσόταν και εξελίσσεται στον χρόνο, και πώς με την καθημερινή για πολλές δεκαετίες συμβίωση διαμορφώνει τους δικαστές του και διαμορφώνεται από αυτούς, με όλους αυτούς τους τρόπους, με όλες αυτές τις γνώσεις ενισχύεται η αίσθηση ότι όλοι μας, παλαιοί και νέοι, αφυπηρετήσαντες και υπηρετούντες, νεκροί και ζώντες, ανήκουμε σε κάτι κοινό. Και αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω, έχοντας υπηρετήσει στο Δικαστήριο αυτό κάτι λιγότερο από τα μισά χρόνια της ύπαρξής του – 39 από τα 93 χρόνια ιστορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρωτοβουλία της Ένωσης, και ειδικά του Προέδρου της, Συμβούλου κυρίου Παναγιώτη Τσούκα, του Ιδρύματος της Βουλής και των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι πολλαπλώς αξιέπαινη. Η ποιότητα των συναδέλφων όλων των βαθμών, και γενικότερα του συνόλου των ομιλητών που έχουν αναλάβει τις ανακοινώσεις, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Και είμαι υπερήφανος που το μακρόπνοο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα αρχίζει επί της προεδρίας μου.
Εύχομαι και πάλι όλες τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν να είναι επιτυχείς, ενδιαφέρουσες και δημιουργικές!
Δ. Σκαλτσούνης”