ΣτΕ: Νέα πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ – ΑΠ: Νέα πρόεδρος η Αγγελική Αλειφεροπούλου

Νέες Πρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο

0

Την ομόφωνη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, για την τοποθέτηση στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ της Μαίρη Σαρπ και στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, της Αγγελικής Αλειφεροπούλου.

Συμβούλιο της Επικρατείας: Η κ. Σάρπ διαδέχεται τον κ. Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος σήμερα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του συνταγματικώς προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Καλαμάτας, το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1977, με άριστα.

Στη συνέχεια διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1980. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1985, σε Σύμβουλο το 1997 και σε Αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ’ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας κατά το δικαστικό έτος 1995-1996 παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Η νέα Πρόεδρος του ΣτΕ σε δήλωσή της σημειώνει:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Ελληνική Πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων Προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Αγγελική Αλειφεροπούλου

Η μέχρι σήμερα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αγγελική Αλειφεροπούλου, είναι η νέα Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία διαδέχεται τον κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη.

 Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σε δήλωσή της σημειώνει:

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος, που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.

Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω, ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κράτους Δικαίου».

Και οι δύο νέες Πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30η Ιουνίου 2021.

Σχόλια