Τον μικρό αριθμό αναγκαστικών επιστροφών αλλοδαπών αλλά και τη συνέχιση της διοικητικής κράτησης σε αστυνομικά τμήματα αντί για Προαναχωρησιακά Κέντρα, επισημαίνει για άλλη μια χρονιά ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ειδική Έκθεση «Επιστροφές Αλλοδαπών» για το 2021.
Ο Συνήγορος στην έκθεσή του αναφέρεται επίσης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των επιστροφών, τις διεργασίες για τη θέσπιση ενιαίου συστήματος διαδικασιών ασύλου και επιστροφών στα σύνορα με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, καθώς και την πρότασή της να υπάρξει ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου των συνόρων.
Η ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στις επιχειρήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο επίκεντρο της σχετικής πρωτοβουλίας του Συνηγόρου και των ομολόγων του θεσμών για ανεξάρτητο έλεγχο των διαδικασιών επιστροφής (Πρωτοβουλία του Ναυπλίου).
Ως εθνικός μηχανισμός εξωτερικού ελέγχου των επιστροφών αλλοδαπών. ο Συνήγορος επανέρχεται στις παρατηρήσεις του για τις αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας στη χώρα μας, και επισημαίνει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σημεία της διοικητικής πρακτικής της ΕΛΑΣ στις επιχειρήσεις αναγκαστικών επιστροφών του 2021 στις οποίες συμμετείχε με παρατηρητές.
Συνεχίζοντας τη θεσμική συνεργασία και με το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της FRONTEX, ο Συνήγορος αναφέρεται και στις ανεξάρτητες έρευνες που διενεργεί για τις αναφορές που του διαβιβάσθηκαν από τον Μηχανισμό Αναφορών του ευρωπαϊκού οργανισμού, μεταξύ άλλων και για παράνομες επαναπροωθήσεις.