1ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Δικαιώματα Παιδιών [1-2/11]

Προστασία Παιδιών και Εφήβων με έμφαση στα παιδιά σε κίνδυνο - Με πρωτοβουλία του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ

0

 Παρασκευή και Σάββατο, 1-2 Νοεμβρίου 2019, ώρα έναρξης: Παρασκευή 10π.μ.,

στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το «Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και τον ΔΣΘ, συνδιοργανώνουν την εναρκτήρια εκδήλωση του  Forum ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κεντρικός ομιλητής του «1ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Δικαιώματα: Δικαιώματα Παιδιών» θα είναι ο κ. Χρήστος Γιακουμόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα: «Προκλήσεις και προσεγγίσεις της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Τον κ. Χρήστο Γιακουμόπουλο πλαισιώνουν διακεκριμένοι ομιλητές Φορέων και Οργανώσεων αρμόδιων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών, τη διαρκή παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων με το καθεστώς των δικαιωμάτων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους παραβίασης που ελλοχεύουν και, προπάντων, την παροχή συμβουλών στην ελληνική Πολιτεία για τη χάραξη μιας σωστής κεντρικής πολιτικής σχετικά με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις τέσσερις συνεδρίες η θεματολογία επικεντρώνεται στα δικαιώματα των παιδιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, ιδίως, στα παιδιά σε κίνδυνο («εισαγγελικά»), που διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: α) αυτά που κακοποιούνται, β) αυτά που διαπράττουν εγκλήματα και γ) τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ειδικά θέματα συνεδριών:

  • Θεσμική προστασία των παιδιών
  • Δομές και κενά προστασίας
  • Παιδιά με πρόσθετη ευαλωτότητα
  • Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση και δικαιώματα των παιδιών

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολουθεί συζήτηση. Σημειωτέον ότι μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίας, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Προσκλήσεις και προοπτικές για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και εφήβων»

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Άρης Στυλιανού, τηλ. 6945877728, e-mail: stilianu@polsci.auth.gr