Θρησκευτική Ελευθερία – Επίκαιρα Νομικά Ζητήματα [25/2]

0

Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) διοργανώνει, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 17:00 μ.μ., Ημερίδα με θέμα:

“Θρησκευτική Ελευθερία – Επίκαιρα Νομικά Ζητήματα”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΔΕΟΔ (Ικάρων 1 Φοίνικας Θεσσαλονίκη) και διαρθρώνεται σε δύο συνεδρίες.

Στην πρώτη συνεδρία, της οποίας θα προεδρεύσει ο κ. Βασίλειος Σκουρής, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος ΚΔΕΟΔ, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Αν. Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, θα αναφερθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση και το ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας. Στη συνέχεια, ο κ. Ιωσήφ Κτενίδης, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, θα αναλύσει επίκαιρα ζητήματα που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας και της ίσης μεταχείρισης, υπό το φως της πρόσφατης νομολογίας του ΔΕΕ.

Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας, στην οποία θα προεδρεύσει η κ. Χριστίνα Δεληγιάννη – Δημητράκου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθύντρια ΚΔΕΟΔ, η κ. Αθηνά Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, θα εστιάσει στη θρησκευτική ελευθερία και τις εκφάνσεις της στο πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων. Ακολούθως, η κ. Αφροδίτη Δημοπούλου, δικηγόρος και ερευνήτρια στο ΚΔΕΟΔ στον τομέα  Ευρωπαϊκής Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θα αναφερθεί σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας στο πλαίσιο της νομολογίας του ΕΔΔΑ.

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τη νομική διάσταση επίκαιρων ζητημάτων που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας, μέσω μίας σφαιρικής παρουσίασης και αξιολόγησης των κυριότερων νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό.