spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΣυνέδρια - Εκδηλώσεις«Ο κανόνας δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας;» (2/12/2015)

«Ο κανόνας δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας;» (2/12/2015)

spot_img

Ομιλητές:
Conor Gearty
Καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων
Νίκος Αλιβιζάτος
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονίζει ο Kevin Featherstone
Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών (έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος») στο LSE και Διευθυντής του Hellenic Observatory

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Μegaron Plus και
London School of Economics
and Political Science
 
Σε συνεργασία με 
Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του
London School of Economics
and Political Science
και το LSE Hellenic Observatory

 

Οι αντιδράσεις στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έπληξαν την ελευθερία πολλών ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο ως ύποπτοι τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα φάνηκε ότι, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν,  δεν εδραιώθηκε η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Πιο πρόσφατα, ένα δεύτερο έκτακτο γεγονός, το οποίο οφείλεται στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση από το 2008 και εξής, αποδυναμώνει περαιτέρω το συνταγματικό σχέδιο της Ευρώπης, απειλώντας ακόμη και τις κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών των ευρωπαίων ιδεαλιστών. Στη σημερινή Ευρώπη, η καθολική ελευθερία και ασφάλεια δεν έχουν νόημα για πολλούς, ακόμη και αν το σχήμα τους διατηρείται σε δομές που στην πραγματικότητα αψηφούν –αντί να προάγουν– τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία αυτή ανιχνεύει την προέλευση των κρίσεων οι οποίες έχουν πλήξει τόσο άμεσα το εύρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης ασφάλειας στην Ένωση, εντοπίζοντας τους «ιούς» που ενυπήρχαν στο ευρωπαϊκό κίνημα, ήδη από τα πρώτα του βήματα, και σήμερα βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου. Η διάλεξη τελειώνει με το ερώτημα «τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η πλήρης παρακμή της περιοχής και να αποφευχθεί η μετατροπή της σε ένα νεο-δημοκρατικό/μετα-δημοκρατικό κράτος ανελευθερίας, όπου το κεφάλαιο, μη δεσμευόμενο από τη δημοκρατία, θα ευδοκιμεί σε βάρος του λαού».

Conor Gearty
Γεννήθηκε στην Ιρλανδία. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του University College του Δουβλίνου και του Wolfson College του Καίμπριτζ, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Διετέλεσε μέλος (fellow) του Emmanuel College του Καίμπριτζ και στη συνέχεια δίδαξε στη Νομική Σχολή του King’s College του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του Ρίτσμοντ, της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Σύδνεϋ. Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είναι καθηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομικό Τμήμα του LSE. Ως συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην τρομοκρατία, στις πολιτικές ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Κόνορ Γκήερτυ, παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, εξακολουθεί να ασκεί τη δικηγορία μέσω της Μatrix Chambers, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος. Έχει υπερασπιστεί υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βουλή των Λόρδων, το Εφετείο και το Ανώτερο Δικαστήριο. Έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος δικαστικών και νομικών λειτουργών, καθώς και δημοσίων φορέων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει συχνά διαλέξεις στη Βρετανία και το εξωτερικό.

Nίκος Αλιβιζάτος
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου Paris II. Έχει διατελέσει ειδικός επιστήμονας στην Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει επίσης εκλεγεί επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, αναπληρωτής και τακτικός καθηγητής. Εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Πρίνστον και Οξφόρδης. Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Το 2004, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως «Το Βήμα», «Τα Νέα», «Η Καθημερινή» κ.ά.

Kevin Featherstone
Κατέχει την έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE). Είναι επίσης Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και ένας από τους Προέδρους του LSEE, του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, του οποίου υπήρξε διευθυντής (2004-2007 και 2012-2013).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

spot_img

Lawjobs