«Ρητορική του μίσους: διαδρομές του ρατσισμού στο δημόσιο λόγο» (24/06/2015)

0

Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο«Ρητορική του μίσους: διαδρομές του ρατσισμού στο δημόσιο λόγο», την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), οδός Ακαδημίας 60, με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Christian Ahlund και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και μέλος της ECRI, κ. Στέλιος Περράκης, θα παρουσιάσει την τελευταία έκθεση της ECRI για την Ελλάδα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωστής Παπαϊωάννου, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Tο δεύτερο μέρος της Ημερίδας εστιάζει αφενός στην αντιμετώπιση της  ρητορικής του μίσους, εκείνου του δημόσιου λόγου δηλαδή που πυροδοτεί , το φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος, την ξενοφοβία,ή άλλες μορφές μίσους που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και αφετέρου στις αναγκαίες σταθμίσεις σχετικά με την ελευθερία έκφρασης. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετέχουν οι κ.κ. Christian Ahlund, Πρόεδρος της ΕCRI, Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας και η κα Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος – συντονίστρια του “Παρατηρητηρίου για το Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ”  της ΕΣΗΕΑ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Ξένια Κουναλάκη.

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα της Ημερίδας είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (www.ministryofjustice.gr).

Για την πρόσκληση πατήστε εδώ

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ