spot_img
ΑρχικήLaw NewsΣυνέδρια - ΕκδηλώσειςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΠΑΙΖΕ ΚΡΥΦΤΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΠΑΙΖΕ ΚΡΥΦΤΟ

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Δεσμός παρουσιάζουν το βιβλίο του Πάνου Μπιτσαξή, «Όταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό». Ένα βιωματικό οδοιπορικό στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα και τη δικτατορία με τη ματιά ενός παιδιού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Χρήστος Χωμενίδης. Θα σχολιάσουν οι: Γιώργος Ανωμερίτης, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιάννης Καραχισαρίδης και Νίκος Πορτοκάλογλου. Ένα μικρό απόσπασμα θα διαβάσει η Κατερίνα Αποστόλου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Μπακογιάννη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα βιωματικό οδοιπορικό στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα και τη δικτατορία με τη ματιά ενός παιδιού που μεγαλώνει και ενηλικιώνεται το 1974, τη χρονιά της μεταπολίτευσης. Στην αυγή της δεκαετίας του 1950 η Ελλάδα ακόμα αιμορραγούσε. Γεμάτη αντιφάσεις αναζητούσε τον βηματισμό της μέσα στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφύλιου σπαραγμού. Διχασμένη, πολιτικά αυτοκτονική, βάδιζε τον δρόμο, χόρευε στον κύκλο, των επόμενων τραγωδιών. Της χούντας και της Κύπρου. Μέσα από το χάος και τις αβυσσαλέες κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις ξεπρόβαλε η ριζοσπαστική και νεωτερική μεσαία τάξη. Σήκωσε στους ώμους της την μεταπολεμική ανάπτυξη, τον εαυτό της και την μεταπολιτευτική διαδρομή της χώρας. Από τα σπλάχνα μιας ανερχόμενης αστικής οικογένειας έζησα τις οδύνες τοκετού της σημερινής Ελλάδας με τα περίεργα μάτια ενός παιδιού. Η παιδική ματιά αποκαλύπτει τις άγραφες αλήθειες της πραγματικής ιστορίας. Σε μια εποχή που «το μέλλον έπαιζε κρυφτό», από τα θραύσματα της μνήμης, Ιστορία και ιστορίες. «Το μέλλον έπαιζε κρυφτό» και για τον Αντρέα. Σε ένα πάμφτωχο πρωτόγονο χωριό της ρημαγμένης υπαίθρου. Το μονοπάτι του ήταν δύσβατο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Πολιτικοποιημένος από τα εφηβικά του χρόνια συμμετείχε στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που αναλογούσαν στη γενιά του. Στην πρώιμη νεότητα στο ΚΚΕ. Από το 1980 μέχρι το 2014 στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών (1974). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μαχόμενος δικηγόρος από το 1979. Στα ποινικά ακροατήρια, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γενικότερα σε όλο το εύρος της νομικής πράξης. Ήταν παρών σε πολλές από τις μεγάλες δίκες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής. Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα νομοθετικής πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί υπουργίας του Καθηγητή Γ.Α. Μαγκάκη. Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Εκπροσώπησε τη χώρα σε πλήθος περιπτώσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε Διεθνείς Οργανισμούς. Έργο του ήταν η μεταγλώττιση του Ποινικού Κώδικα από την καθαρεύουσα στη δημοτική. Έχει δημοσιεύσει νομικές μελέτες (Θρησκευτική ελευθερία και Δημοκρατία, Ελεύθερη ένωση και οικογενειακή ζωή στη νομολογία του ΕΔΑΔ κ.α). Αρθρογραφεί συστηματικά σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής ζωής www.iporta.gr. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Μπράβου, δικηγόρο με εξειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο. Έχει δύο γιούς. Τον Ευάγγελο, δικηγόρο, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου EPMB. Τον Νίκο, χρηματοοικονομικό αναλυτή. Έχει αποκτήσει δύο εγγονούς. Τον Πάνο και τον Μανώλη. Θεωρεί την οικογένειά του ως το σημαντικότερο έργο της ζωής του.

Lawjobs