Συνάντηση βουλευτών με αντιπροσωπεία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας

0

Η διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή, καθώς και οι  εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης απασχόλησαν τη χθεσινή [11/6] συνάντηση αντιπροσωπείας του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας με αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών αποτελούμενη από τη Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον  Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ.κ. Αντώνη Συρίγο, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας κ. Νάσο Αθανασίου.

Ο προεδρεύων της συζήτησης κ. Α. Συρίγος επισήμανε πως η  Γερμανία πρέπει να λάβει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Από την πλευρά της η κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι οι πολιτικές που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού της εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης. Σημείωσε δε ότι το πιο στέρεο έδαφος για την άσκηση πολιτικής είναι η αρχή της νομιμότητας, η οποία θα πρέπει να κατισχύει της αρχής της σκοπιμότητας.

Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην άσκηση πίεσης από το καθεστώς Ερντογάν -μέσω του μεταναστευτικού- προς την Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική δικαιοσύνη να αναθεωρήσει την απόφαση για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από το τουρκικό κράτος για συμμετοχή στην προ διετίας απόπειρα πραξικοπήματος. Ενημέρωσε επίσης τη γερμανική αντιπροσωπεία για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης περί ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου και άμεσης εκλογής των ανώτερων δικαστικών λειτουργών από τους κόλπους των δικαστών.

Στην αυξανόμενη πίεση προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αναφέρθηκε η κ. Π. Κοζομπόλη και επισήμανε την αλλαγή πολιτικής της Ιταλίας, η οποία αρνήθηκε να δεχθεί σκάφος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο οποίο επέβαιναν 600 μετανάστες.

Σχόλια