To Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τηλεκπαίδευση και τίτλο «Ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου & προσφύγων: Σύγχρονες ευρωπαϊκές εξελίξεις» το οποίο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, πτυχιούχους ΑΕΙ, δικηγόρους, ερευνητές, σπουδαστές Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Παραγωγικών Σχολών Λιμενικού Σώματος, σε άλλους χειριστές θεμάτων μετανάστευσης καθώς και σε εκπροσώπους περιφερειακών ή τοπικών αρχών, ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.
Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό σεμινάριο: Το σεμινάριο περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες και ένα εργαστήριο ερευνητών και εστιάζει στις σύγχρονες εξελίξεις στην εφαρμογή του δικαίου του ασύλου και των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με ειδική έμφαση στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Τα ειδικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η διεθνής προστασία των προσφύγων, η δημιουργία, εξέλιξη και εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), οι αλλαγές σε θέματα δικαίου ασύλου και προσφύγων από την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία και από τα γεγονότα στην περιοχή του Έβρου (Φεβρ. 2020), οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση του ΚΕΣΑ και οι δυναμικές στη σχετική συζήτηση στην ΕΕ, η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, η εφαρμογή του δικαίου διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) σε ιδιαίτερες ομάδες, με έμφαση στην ευαλωτότητα, στο συμφέρον του παιδιού και στους ασυνόδευτους ανήλικους, στην οικογενειακή επανένωση, στους ανιθαγενείς, ΛΟΑΤΚΙ, σε θύματα εμπορίας καθώς και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στις διαδικασίες ασύλου. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του δικαίου διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από τα εθνικά δικαστήρια, τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι διαλέξεις του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 20 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2025, ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη κατά τις απογευματινές ώρες από τις 16.00 έως 19.00, ενώ το εργαστήριο ερευνητών, με προαιρετική παρακολούθηση, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2025, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί. Για το εν λόγω σεμινάριο διάρκειας 22 ωρών σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (50 ώρες ενασχόλησης για ολόκληρο το πρόγραμμα), θα διατεθούν 20 υποτροφίες δωρεάν συμμετοχής, οι οποίες απευθύνονται σε στελέχη του Ελληνικού Δημοσίου (κατόπιν υποδείξεως από τις δημόσιες υπηρεσίες, με τις οποίες επικοινωνεί απευθείας το Κέντρο). Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής. Προαιρετικά, οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου και επιτύχουν σε τεστ πολλαπλών επιλογών, λαμβάνουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στο «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων» από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΕΚΠΑ στο τέλος του προγράμματος.