spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΣυνέδριο ΠΟΜΙΔΑ: Εξαγγελίες για αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ και Κτηματολόγιο

Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ: Εξαγγελίες για αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ και Κτηματολόγιο

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Παρουσία πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα το επετειακό 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Αμφιθέατρο Διοικητή Θ. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας,

Στο πλαίσιο του συνεδρίου εκπρόσωποι της κυβέρνησης έκαναν σημαντικές εξαγγελίες για τη φορολογία ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες, το Κτηματολόγιο, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις, το σύστημα taxis, κ.α.

Το εφετινό συνέδριο συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος και 40 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΜΙΔΑ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στα 40 χρόνια που πέρασαν ασχοληθήκαμε με δεκάδες προβλήματα που απασχόλησαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για πολλά από τα οποία αξιωθήκαμε να πρωτοστατήσουμε στην επίλυσή τους, με τη βοήθεια άξιων και αποτελεσματικών εκπροσώπων όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος, που μπόρεσαν να διακρίνουν ότι αυτό που τους προτείναμε δεν αποσκοπούσε μόνον στο καλό των μελών μας, αλλά ταυτόχρονα και στο γενικότερο κοινωνικό καλό. Είναι τεράστια η ικανοποίησή μας για το ότι η ΠΟΜΙΔΑ αποτελεί σήμερα τον υπεύθυνο θεσμικό φορέα που εκπροσωπεί στη χώρα μας την μικρή και μεσαία ιδιωτική ακίνητη περιουσία, και στην πραγματικότητα τη ραχοκοκκαλιά της λεγόμενης «μεσαίας τάξης της», αναγνωρισμένο και με συγκεκριμένα νομοθετήματα, αλλά πάνω απ’ όλα από την παρουσία όλων σας και εφέτος στην ετήσια εκδήλωσή μας

Κύριος πολιτικός στόχος της ΠΟΜΙΔΑ ήταν αφενός η εμπέδωση κλίματος αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ως δύο αλληλοεμπλεκομένων κοινωνικών ομάδων που διαχρονικά η μία έχει την ανάγκη της άλλης, σε μια χώρα που στερείται κοινωνικής κατοικίας, και αφετέρου η μελέτη και διατύπωση προς την εξουσία, μετριοπαθών, ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων που συνεχώς αναφύονται. Έτσι η ΠΟΜΙΔΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας, του Τύπου, και πιστεύουμε, σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας».

Ο κ. Παραδιάς παρουσίασε εξάλλου συνοπτικό απολογισμό με τα 20 σημαντικότερα επιτεύγματα της της ΠΟΜΙΔΑ κατά 40ετή δράση της αλλά και τα 20 σοβαρότερα εκκρεμή αιτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες και την κοινωνία (παρατίθενται στο τέλος του Δελτίου Τύπου).

Κατά τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε με το παραπάνω τις προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου για γονικές παροχές – δωρεές ενώ προχώρησε στην αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Σημείωσε ότι οι Δήμοι έχουν προθεσμία έως 6 Φεβρουαρίου να υποβάλουν προτάσεις για διόρθωση των αντικειμενικών αξιών προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. «Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών», ανέφερε. Εξήγγειλε επίσης ότι μετά το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα, την επόμενη 4ετία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τον αιγιαλό.

-Ο κ.Τρύφων Αλεξιάδης, τ. Αν. Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της ρύθμισης που έχει ήδη ψηφιστεί, για τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο με την εκχώρηση ακινήτου. Υπενθύμισε ακόμη ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης νομοθετήθηκαν οι 120 δόσεις για πληρωμή οφειλών ενώ δόθηκε πάγια λύση για τα ανείσπρακτα μισθώματα.

-Ο κ. Απόστολος Πάνας, Βουλευτής Χαλκιδικής, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής εθνικού σχεδίου για την οικονομία ενώ υπενθύμισε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η σταδιακή απελευθέρωση των μισθώσεων και επιλύθηκε το δασικό για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

-Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης. «Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων», τόνισε. Υπενθύμισε εξάλλου σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς ευθύνης του όπως τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που ξεκίνησαν το 2009 την πρόσφατη αναγνώριση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων και την πρόοδο στους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο και την απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων που έγινε το 2014.

-Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, τέως Υπουργός Τουρισμού, Κοινοβ. Εκπρόσωπος Ν.Δ. τόνισε ότι η αγορά ακινήτων είναι κεντρικός πυλώνας στήριξης της κοινωνίας και ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι ισορροπημένα ώστε να μην οδηγούν την αγορά σε υπερθέρμανση.

Σε χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης , ανέφερε ότι ενώ στο διεθνές περιβάλλον αναμένεται στασιμότητα, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί η οικονομία παραμένει σε ανοδική πορεία, οι αγορές ακινήτων γίνονται κατά κύριο λόγο με ίδιους πόρους και όχι με δάνεια, υπάρχει τεράστια ζήτηση από το εξωτερικό και υπάρχουν επίσης τεράστια περιθώρια για αναπλάσεις και έργα μεγάλης κλίμακας.

-Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι και εφέτος, όπως έγινε πέρυσι, θα εκδοθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να μπορεί να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέσω της πλατφόρμας MyProperty υπεβλήθησαν πέρυσι 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. με διαδικασία που διαρκεί μία ημέρα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των συναλλαγών με αυτόματη ενημέρωση των μεταβολών στο Ε9, κατάργηση πιστοποιητικών που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι καθώς και βελτίωση της πλατφόρμας δήλωσης των μισθώσεων και συνολικά της ακίνητης περιουσίας.

-Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι η κρίση της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης του κλάδου των ακινήτων ο οποίος θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ακίνητα υψηλής απόδοσης.

-Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Εκπρόσωπος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος 3Β, ανέφερε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακυρώνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ΠΟΜΙΔΑ σε όλα τα δίκαια αιτήματά της που αφορούν τα δημοτικά τέλη, και ελπίζει ότι σύντομα θα υιοθετηθούν και από το αρμόδιο υπουργείο.

-Ο κ. Δημήτριος Σταθάκης, Πρόεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023 όπως είπε, θα έχουμε το 90 % των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αξία των συναλλαγών επί ακινήτων φθάνει στα 8 δισεκ. ευρώ ετησίως.

 • Ο κ.Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπογράμμισε την οριζόντια μείωση κατά 5 % των Δημοτικών τελών καθώς και την παρέμβαση για συγκράτηση των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες όπως είπε μεταξύ άλλων αποθαρρύνουν και νέα ζευγάρια να παραμείνουν στην πρωτεύουσα.

-Ο κ.Βασίλης Κορομάντζος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων σημείωσε την επίλυση του προβλήματος του πιστοποιητικού ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων της πρωτεύουσας, με τον μηχανισμό που δημιούργησε ο Δήμος.

-Ο κ. Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων επεσήμανε τις μεγάλες δυσκολίες στις συναλλαγές λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων στην ανταπόκριση υπηρεσιών του Δημοσίου όπως το Κτηματολόγιο και οι ΔΟΥ, σε αιτήματα των πολιτών και των επαγγελματιών.

-Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος Μεσιτών Αθήνας πρότεινε τη δημιουργία υπουργείου για την ακίνητη ιδιοκτησία ώστε να πάψει ο κερματισμός των αρμοδιοτήτων ενώ υπογράμμισε επίσης τις γραφειοκρατικές δυσκολίες από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 40ΕΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

ΟΙ 20 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!

 

1.     1980, 1992, 2007: Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

2.     1984-1994: Απελευθέρωση Μισθώσεων Κατοικιών από ποινικοποίηση και συνεχείς παρατάσεις

3.     1994-2014: Απελευθέρωση των Εμπορικών Μισθώσεων από τις συνεχείς παρατάσεις τους

4.     1997-2012: Καθιέρωση της διαδικασίας Διαταγής Απόδοσης Μισθίου για μη πληρωμή ενοικίων

5.     2003: Απαλλαγή των εντός σχεδίου ακινήτων από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου

6.     2005: Απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτουμένων από δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού

7.     2006: Μείωση του Φόρου Γονικών Παροχών σε 1% και 2020: αφορολόγητο όριο 800.000 €

8.     2008: Πλήρης κατάργηση του Συμπληρ. Φόρου Ενοικίων & 2014 του Χαρτοσήμου κατοικιών

9.     2009-2013: Θεσμοθέτηση της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων

10.  2012: Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών

11.  2014: Μείωση του συντελεστή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από 13% σε 3%

12.  2015: Οριστική κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης της ιδιοκατοίκησης

13.  2016: Νομοθετική δυνατότητα αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων

14.  2016: Νομοθετική αναγνώριση της δυνατότητας σύναψης βραχυχρόνιων μισθώσεων

15.  2017-19: Κατάργηση περιοδικών επιθεωρήσεων ταυτότητας κτιρίου, ταυτότητα διαμερίσματος

16.  2020: Απαλλαγή αδήλωτων εμβαδών από αναδρομικές οφειλές δημοτ. τελών έως 31.12.2019

17.  2020: Αναθεώρηση δασικών χαρτών με δήλωση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων

18.  2020: Αυτοδίκαιη άρση των πολυετών πολεοδομικών δεσμεύσεων από τους Ο.Τ.Α. κλπ.

19.  2020-21: Αποζημιώσεις 900.000.000 ευρώ για τη μείωση των μισθωμάτων λόγω COVID

20.  2022: Επίλυση του ζητήματος των ανοικτών θέσεων στάθμευσης στις πυλωτές πολυκατοικιών

 

ΤΑ 20 ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

ΥΠΟΙΚ

 1. Κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ
 2. Μείωση όλων των συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος μισθωμάτων κατά 10%
 3. Έκπτωση των δαπανών συντήρησης-επισκευής και ασφάλισης των κτιρίων
 4. Επιδότηση 40% στο κόστος υλικών και εργασιών για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

ΥΠΕΣ

 1. Δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών με ευνοϊκούς όρους και κλιμακωτά πρόστιμα
 2. Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών με τη διακοπή ρευματοδότησης κενών
 3. Πενταετής παραγραφή αξιώσεων των Δήμων αντί τις ισχύουσας εικοσαετίας
 4. Καθορισμός ανωτάτου ορίου προστίμων σε ποσοστό 50% της βασικής οφειλής

ΥΠΕΝ

 1. Μονομερής τροποποίηση συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί διαφορών με γειτονικές
 2. Δυνατότητα διόρθωσης διαφορών έως 2% χωρίς τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών
 3. Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος υψούν με ενσωμάτωση σε άλλες ιδιοκτησίες
 4. Αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 1. Κατάργηση του «αμάχητου τεκμηρίου» υπέρ του Δημοσίου στα εκτός σχεδίου ακίνητα
 2. Επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγραφών εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στο Κτηματολόγιο
 3. Κατάργηση του αναλογικού τέλους 1 ο/οο επί της αξίας κτηματογραφουμένων ακινήτων
 4. Αναγνώριση των ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους δασικούς χάρτες

ΛΟΙΠΑ

 1. Διατηρητέα: Επιδότηση της ανακαίνισης  – λειτουργία της μεταφοράς συντελεστή δόμησης
 2. Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Απόρριψη των συντεχνιακών πιέσεων για περιοριστικά μέτρα
 3. Εμπορικά μισθώματα: Τερματισμός του «πλαφόν» 3% που εγκυμονεί Ενοικιοστάσιο.
 4. Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και καταβολής των υπολοίπων αποζημιώσεων COVID
spot_img

Lawjobs