spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΣυνέντευξη με τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχ. του Πανεπιστημίου...

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχ. του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Χρήστο Παπαστυλιανό

spot_img
spot_img

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Χρήστο Παπαστυλιανό.

  1. Η πορεία της Νομικής Σχολής του Παν. Λευκωσίας μέχρι σήμερα, σε σχέση με την επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων της.

Η επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων του Τμήματος Νομικής είναι πλέον δεδομένη όπως προκύπτει από τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που έχουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Νομικής αλλά και συνέχειας των σπουδών τους σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού, σε διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειώσω ότι το 95,7% των αποφοίτων της Σχολής εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

  1. Σε ποια προγράμματα εστιάζεται η συνεργασία σας με τις Νομικές Σχολές της Ελλάδας;

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με τις Ελληνικές Νομικές Σχολές και άλλα ελληνικά ανώτατα ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην από κοινού οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Καρπός αυτής της συνεργασία είναι το Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με αντικείμενο «Δίκαιο της Οικονομίας και Επιχειρήσεων» (https://www.unic.ac.cy/cfa-jdoe-23/) και το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ με αντικείμενο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις» (https://addictions.law.auth.gr/). Στόχος μας είναι η διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

  1. Η αναγνώριση της Νομικής Σχολής στο διεθνές περιβάλλον και η επιβράβευση του μέχρι σήμερα έργου της.

Η συνεχής βελτίωση της προσφερόμενης εκπαίδευσης ως στόχος της Σχολής, αλλά και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας γενικότερα αντανακλάται στις επιτυχίες του στις κύριες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Times Higher Εducation (THE) World University Rankings 2023.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, αξιολογώντας την επίδοσή του στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται 157ο καλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί.

Η συγκεκριμένη κατάταξη είναι το αποτέλεσμα μιας εργώδους προσπάθειας όλων των μελών ΔΕΠ αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που καθιστούν μια τέτοια κατάταξη εφικτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μόνο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου που εντάσσεται στη σχετική λίστα κατάταξης. Ειδικότερα όσον αφορά τη Νομική Σχολή και την αναγνώριση της από το διεθνές περιβάλλον πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ετήσια ανασκόπηση της Νομικής Σχολής του 2022.

  1. Η συνεχής ρευστότητα του διεθνούς και του οικονομικού περιβάλλοντος θέτει προκλήσεις και για τους νομικούς επιστήμονες. Σε ποια κατεύθυνση η Νομική Σχ. του Π.Λ., έχει σχεδιάσει την προσαρμογή της σε αυτές, για τα επόμενα έτη οριοθετώντας σημαντικές προοπτικές για τους αποφοίτους της;

Η Νομική Σχολή και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Νομικής προσαρμόζουν συνεχώς τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που θέτουν οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της νομικής επιστήμης. Οι προσαρμογές αυτές αφορούν είτε την προσθήκη νέων μαθημάτων στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών όπως π.χ μαθήματα που αφορούν τις νέες μορφές επίλυσης των διαφορών, είτε συνεχή επικαιροποίηση της ύλης των μαθημάτων όπως π.χ συμβαίνει με την ύλη του οικογενειακού δικαίου, είτε την ίδρυση νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων που αφορούν επίκαιρα ζητήματά όπως π.χ είναι η προσφορά ενός μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο τη σχέση δικαίου και τεχνολογίας το οποίο θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

  1. Οι κατευθύνσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ν.Σ.Π.Λ. είναι προσαρμοσμένες τόσο στο Ελληνικό δίκαιο όσο και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, ως βασικό πλαίσιο του προγράμματος;

Οι κατευθύνσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Νομικής είναι απολύτως προσαρμοσμένες στο Ελληνικό Δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναπόφευκτα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ύλης του Ελληνικού Δικαίου επηρεάζεται πλέον άμεσα από το δίκαιο της Ε.Ε. Το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται αντιστοιχεί στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών Νομικών Σχολών και για αυτό το λόγο το πτυχίο του Τμήματος Νομικής αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με των ελληνικών ΑΕΙ.

  1. Ποιες είναι οι επιλογές αιχμής για τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ν.Σ.Π.Λ., τα επόμενα έτη;

Οι επιλογές της Νομικής Σχολής για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων περιλαμβάνουν την προσφορά ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο τη σχέση Δικαίου και Τεχνολογίας που θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα με εξειδίκευση α) στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Επιχειρήσεων και β) Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Το πρόγραμμα αυτό ήδη προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.

  1. Ποια τα πλεονεκτήματα και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι φοιτητές που προέρχονται από την Ελλάδα;

Τα βασικά πλεονεκτήματα των σπουδών Νομικής στην Κύπρο για τους φοιτητές που προέρχονται από την Ελλάδα είναι τα ακόλουθα: α) ότι η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική γλώσσα και β) ότι το πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχεί στο πρόγραμμα σπουδών των νομικών σχολών της Ελλάδας. Οι απόφοιτοι του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποφοιτούν μετά από την επιτυχή παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών το οποίο τους εφοδιάζει με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που είναι απαραίτητα για την άσκηση της δικηγορίας αλλά και όλων των συναφών με τη νομική επιστήμη επαγγελμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

spot_img

Lawjobs