Οι πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ συμφώνησαν σήμερα τη διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου για πρόταση ψηφιοποίησης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων. Η πρόταση εισάγει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης θεώρησης και αντικαθιστά την ισχύουσα αυτοκόλλητη θεώρηση με την ψηφιακή θεώρηση. Στόχος της είναι να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης και να βελτιώσει την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν.
Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θεώρησης. Όλες οι αιτήσεις για θεωρήσεις Σένγκεν θα υποβάλλονται μέσω αυτής της πλατφόρμας, ενός ενιαίου ιστοτόπου, ο οποίος θα τις διαβιβάζει στα οικεία εθνικά συστήματα θεωρήσεων. Στην πλατφόρμα αυτή, οι αιτούντες θεώρηση θα μπορούν να εισάγουν όλα τα σχετικά δεδομένα, να αναφορτώνουν ηλεκτρονικά αντίγραφα των ταξιδιωτικών και δικαιολογητικών εγγράφων τους και να καταβάλλουν τα τέλη θεώρησης. Θα ενημερώνονται επίσης για τις αποφάσεις που αφορούν τη θεώρησή τους. Η αυτοπρόσωπη προσέλευση στο προξενείο θα είναι απαραίτητη μόνο για τους αιτούντες για πρώτη φορά, για άτομα των οποίων τα βιομετρικά δεδομένα δεν είναι πλέον έγκυρα και για άτομα με νέο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Όταν ένα πρόσωπο προτίθεται να επισκεφθεί διάφορες χώρες Σένγκεν, η πλατφόρμα θα καθορίζει αυτόματα ποια από αυτές είναι υπεύθυνη για την εξέταση της αίτησης με βάση τη διάρκεια της διαμονής. Ωστόσο, ο αιτών θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δηλώσει αν η αίτηση πρέπει να διεκπεραιωθεί από συγκεκριμένο κράτος μέλος ανάλογα με τον σκοπό του ταξιδιού.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, οι θεωρήσεις θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, ως δισδιάστατος γραμμικός κώδικας, κρυπτογραφικά υπογεγραμμένος. Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια που σχετίζονται με την παραποίηση/απομίμηση και την κλοπή αυτοκόλλητων θεωρήσεων.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Οι πρόσφατες προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας έχουν μεταβάλει σημαντικά το πλαίσιο της πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 επιβράδυνε σημαντικά τις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων και δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερες ψηφιακές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις παρέχουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ευκαιρίες για να καταστούν οι διαδικασίες ομαλότερες και αποτελεσματικότερες, τόσο για τους αιτούντες θεώρηση όσο και για τις εθνικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε στις 27 Απριλίου 2022 νομοθετική πρόταση με στόχο την ψηφιοποίηση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων.
Με βάση τη διαπραγματευτική εντολή που συμφωνήθηκε σήμερα, η Προεδρία του Συμβουλίου θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική διατύπωση.