Υπάρχει η πεποίθηση ότι κάθε δακτυλικό αποτύπωμα στο χέρι ενός ανθρώπου είναι εντελώς μοναδικό, αλλά αυτό αμφισβητείται από έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ομάδα επιστημόνων στο εν λόγω πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. εκπαίδευσε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να εξετάσει 60.000 δακτυλικά αποτυπώματα και να δει αν θα μπορούσε να βρει ποια από αυτά ανήκουν στο ίδιο άτομο.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να αναγνωρίσει, με ποσοστό 75-90%, εάν τα αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα προήλθαν από ένα άτομο.
Αλλά δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα πώς το επιτυγχάνει αυτό η τεχνητή νοημοσύνη», παραδέχτηκε ο καθηγητής Hod Lipson, ρομποτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Columbia που επέβλεψε τη μελέτη.
Ο Γκράχαμ Γουίλιαμς, καθηγητής εγκληματολογικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, ανέφερε ότι η ιδέα των μοναδικών δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είχε επαληθευτεί πλήρως.
«Δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά», είπε. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι με τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα».
Εάν, για παράδειγμα, βρεθεί ένα μη αναγνωρισμένο αποτύπωμα αντίχειρα στον τόπο του εγκλήματος Α και ένα μη αναγνωρισμένο αποτύπωμα δείκτη στον τόπο του εγκλήματος Β, τα δύο δεν θα μπορούσαν επί του παρόντος να συνδεθούν ιατροδικαστικά με το ίδιο άτομο – αλλά το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να κάνει την “σύνδεση” .
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια, παραδέχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα δακτυλικά αποτυπώματα για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.