spot_img
ΑρχικήLaw NewsΥπ. Ανάπτυξης: προϊόν συνεννόησης το άρθρο για τη συμμετοχή των δικηγόρων...

Υπ. Ανάπτυξης: προϊόν συνεννόησης το άρθρο [56] για τη συμμετοχή των δικηγόρων στο ΓΕΜΗ

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για το ΓΕΜΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας ειδικά για το άρθρο 56 και τη συμμετοχή των επιστημονικών φορέων, σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Επίσης, έχουμε κάτι σημαντικό το οποίο πρέπει να το πω και το οποίο προήλθε μετά από μεγάλη συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς φορείς, είναι το άρθρο 56.

Δημιουργείται γενικό μητρώο επιστημονικών φορέων το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ΓΕΜΗ και θα εγγράφονται σε αυτό προαιρετικά τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα αλλά δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις.

Σε τί αναφέρεται αυτό; Όπως θυμάστε, σε προηγούμενό μας νόμο είχαμε προβλέψει να εγγράφονται όχι στο ΓΕΜΗ αλλά σε ξεχωριστό μητρώο του ΓΕΜΗ οι επιστήμονες, δηλαδή οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι γεωπόνοι, που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια υπήρξε αντίδραση από τους συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς καίτοι ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό θα αφορούσε τους μη ασκούντες εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή, η συμπερίληψή τους στο ΓΕΜΗ δημιούργησε σε κάποιους απ’ αυτούς την εικόνα ότι θα τους θεωρούσαμε εμπόρους.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να τους έχουμε σε μια ενιαία βάση για ποιο λόγο, αγαπητέ Χρήστο;  Διότι όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τις κλαδικές πολιτικές εν μέσω Covid, διαπιστώσαμε ότι χάναμε εξαιρετικά μεγάλο χρόνο για να συνεργαστούμε με την ΑΑΔΕ και να αντλούμε στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων της ώστε να ποσοτικοποιήσουμε τις δράσεις μας.

Έτσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα.  Εγώ δεν έχω καμία διάθεση ούτε να προσβάλω κάποιον, ούτε να δημιουργήσω φασαρία.  Αντιθέτως μου αρέσει να γίνεται η δουλειά πρακτικά και όμορφα.

Συναντηθήκαμε λοιπόν στο Υπουργείο με όλους τους επιστημονικούς φορείς και δεχθήκαμε την πρόταση που από κοινού μας έκαναν.  Να φτιάξουν δηλαδή αυτοί το δικό τους μητρώο το οποίο θα το λειτουργούν οι ίδιοι με τη δική τους ευθύνη και θα εγγράφονται προαιρετικά τα μέλη τους.

Αυτό το μητρώο θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΓΕΜΗ, άρα, εμείς θα μπορούμε να έχουμε την εικόνα της ενιαίας οικονομικής δραστηριότητας.

Ξεκαθάρισα και γράφεται και στο νόμο δε ότι οι όποιες κλαδικές μας πολιτικές στο μέλλον θα αφορούν μόνο στους εγγραφέντες στο μητρώο. Όσοι δεν θέλουν να πάρουν κανένα οικονομικό στοιχείο βοήθειας από το κράτος τέτοιου τύπου και δεν θέλουν να εγγραφούν γιατί δεν τους αρέσει για οποιονδήποτε λόγο να είναι στο μητρώο, θα μπορούν και να μην εγγραφούν. Θα είναι προαιρετική η εγγραφή.

Εμείς, όμως, θα πρέπει να έχουμε την εικόνα κάθε απόφασης που λαμβάνουμε εμείς και φυσικά οι επόμενοι από εμάς προφανώς, πόσο κοστίζει στο κράτος για να μπορεί να σχεδιαστεί η κάθε πολιτική γρήγορα και σωστά.  Αυτή είναι η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου.

Πιστεύω ότι με αυτή μας τη συμφωνία με τους επιστημονικούς φορείς και θέλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Γιώργο Στασινό από το Τεχνικό Επιμελητήριο – ξεκίνησα με τον Γιώργο, Χρήστο, γιατί οι αδυναμίες δεν κρύβονται – και τον κύριο Κόλλια από το Οικονομικό Επιμελητήριο, επίσης οι αδυναμίες δεν κρύβονται, και βεβαίως τον κύριο Βερβεσό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και όλους τους υπολοίπους που συναντήσαμε από τους ιατρικούς και τους γεωπονικούς συλλόγους, ακριβώς για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα που είναι αποτέλεσμα συνεννόησης, consensus, μεταξύ της πολιτείας και όλων των επιστημονικών φορέων.

Πιστεύω θα άξιζε τον κόπο και αυτό το άρθρο να τύχει διακομματικής στήριξης αφού τελικά έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Η θέση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα ανωτέρω ζητήματα θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι για ένα ζήτημα φλέγον που απασχολεί τον κλάδο των δικηγόρων, οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών φορέων είτε απουσιάζουν είτε είναι συγκεχυμένες.

 

Lawjobs