Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, και η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στη συνέχιση της συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ζητήματα κτήσης ιθαγένειας από πρόσφυγες και ανιθαγενείς, καθώς και σε θέματα πρόληψης και μείωσης της ανιθαγένειας μέσα από νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες. Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς και η παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης στους παραπάνω τομείς.
Στη δήλωσή του, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει μία σύγχρονη, αξιοκρατική, δίκαιη και απολύτως διαφανή διαδικασία πολιτογράφησης, εναρμονισμένη πλήρως με τις διαδικασίες που έχουν θεσπίσει οι δυτικές κοινωνίες. Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη διευκόλυνση των ανιθαγενών να αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια.
Η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Maria Clara Martin δήλωσε: «Για τους ανθρώπους χωρίς καμία ιθαγένεια, που είναι αόρατοι στην ουσία, η πολιτογράφηση είναι μια διαδικασία που τους επιτρέπει να γίνουν πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για τους πρόσφυγες, το να γίνουν πολίτες της χώρας στην οποία βρήκαν προστασία, είναι το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης διαδικασίας ένταξης, ενώ με αυτόν τον τρόπο η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την όρεξη, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για την εξάλειψη της ανιθαγένειας και είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.»
Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας επεσήμανε από την πλευρά του ότι έχει ήδη συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας και η Ύπατη Αρμοστεία έχει επιλέξει τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ώστε να παρουσιάσει το νέο σύστημα πολιτογράφησης σε τρίτες χώρες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής.
Σχετικά με την Εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας #IBelong για την εξάλειψη της ανιθαγένειας
Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια. Για αυτό τον λόγο, δεν τους επιτρέπεται συχνά να πηγαίνουν σχολείο, να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να βρουν δουλειά, να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, να αγοράσουν ένα σπίτι, ή ακόμα και να παντρευτούν. Τον Νοέμβριο του 2014, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εγκαινίασε την Εκστρατεία #IBelong (Ανήκω) για την εξάλειψη της ανιθαγένειας έως το 2024. Η ανιθαγένεια είναι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο και είναι σχετικά εύκολο να επιλυθεί και να προληφθεί. Εάν υπήρχε η απαραίτητη πολιτική βούληση και δημόσια στήριξη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποκτήσουν ιθαγένεια και θα αποτρεπόταν το να γεννηθούν τα παιδιά τους ανιθαγενή, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να νιώσουν ότι πλέουν ανήκουν στην κοινότητά τους. Η Εκστρατεία #IBelong υποστηρίζεται από ένα Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης, που καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα κράτη για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.unhcr.org/ibelong/.