4 Συμβουλές Ορθής Χρήσης κοινωνικών δικτύων για Φοιτητές Νομικής

0

Όμως, ως φοιτητές Νομικής καλό θα ήταν να έχετε υπ’ όψη σας ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να έχει αντίκτυπο στα πρώτα, τουλάχιστον , επαγγελματικά σας βήματα, με δεδομένο μάλιστα ότι η πλειονότητα των συμφοιτητών σας σάς ακολουθεί συνήθως και στην πορεία της επαγγελματικής σας ζωής.

Θα πρέπει λοιπόν να «φιλτράρετε» ο,τι φαινομενικά σας προκαλεί ενθουσιασμό και θέλετε να το δημοσιοποιήσετε στο Facebook ή στο Twitter . Προς αυτή την κατεύθυνση, θα σας φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και χρήσιμες κάποιες βασικές αρχές που θα συμβάλλουν στην πρόληψη διαδικτυακών ενεργειών που μπορεί να πλήξουν το μελλοντικό επαγγελματικό σας προφίλ.

Αρχικά, η πλειονότητα των χρηστών των κοινωνικών δικτύων θεωρεί ότι μπορεί να εκδηλώνεται με περισσότερη ελευθερία απ’ ότι πιθανώς συνηθίζει στην «πραγματική ζωή»  αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με ελευθεριότητα και σε καμία περίπτωση δε μεταφράζεται σε αναρτήσεις ακραίων ή εξαιρετικά προσωπικών φωτογραφιών. Κρίνεται σκόπιμο λοιπόν να αποφεύγετε να «μοιράζεστε» δημόσια φωτογραφίες σας με παράνομο ή άσεμνο περιεχόμενο.

Ακόμα, ένα άλλο φαινόμενο που το τελευταίο καιρό κερδίζει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ως φοιτητές νομικής οφείλετε να απέχετε από αυτό, είναι ο «διαδικτυακός εκφοβισμός» (cyberbullying). Οι πιο συχνές εκφάνσεις αυτής της ιδιάζουσας μορφής βίας είναι η παραβίαση των κωδικών πρόσβασης και η πρόσβαση σε λογαριασμούς τρίτων ατόμων ή η δημιουργία ψεύτικων προφίλ και η ανάρτηση δυσφημιστικών σχολίων, πληροφοριών ή φωτογραφιών για άλλους χρήστες. Η μελλοντική διαπίστωση λοιπόν συμμετοχής σε δραστηριότητες παρόμοιου περιεχομένου ενδέχεται να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για εσάς και να λειτουργήσει αποτρεπτικά σ’ ένα αυστηρά επαγγελματικό περιβάλλον.

Μια άλλη βασική αρχή που ως φοιτητές με φιλόδοξα σχέδια για το δικηγορικό σας μέλλον θα πρέπει να ακολουθείτε, είναι να μην παρουσιάζετε ψευδή στοιχεία για τις ακαδημαϊκές σας σπουδές αλλά και εν γένει για το μορφωτικό σας υπόβαθρο καθώς εισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, είναι πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με αναληθείς διαδικτυακές «δηλώσεις» των φοιτητικών σας χρόνων.

Τέλος, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε και στις δημοσιεύσεις που αφορούν καθηγητές ή άτομα από τον ευρύτερο νομικό κόσμο. Πιθανές αντιπάθειες και αρνητικά σχόλια, καλό θα ήταν να περιορίζονται σε επίπεδο ιδιωτικών συζητήσεων και να μην εκφράζονται μέσω δημόσιων αναρτήσεων.

Είναι λοιπόν απολύτως λογικό να επιθυμείτε, όπως και οι υπόλοιποι νέοι, να συμμετέχετε στις νέες μορφές κοινωνικοποίησης αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάτε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της διαδικτυακής σας συμπεριφοράς στη μελλοντική νομική καριέρα που τώρα ονειρεύεστε.

Σχόλια