5 Συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές Νομικής

0

Για τον έφηβο που επιθυμούσε να σπουδάσει νομικά και έκανε το πρώτο βήμα με την επιτυχία του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, έφτασε η ώρα που περίμενε: η έναρξη της ακαδημαϊκής του εμπειρίας.

Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, παρουσιάζονται 5 χρηστικές συμβουλές για τους πρωτοετείς φοιτητές Νομικής, καθώς οι νομικές σπουδές διαφέρουν κατά πολύ από οποιαδήποτε άλλη σχολική ή εκπαιδευτική εμπειρία έχουν αποκομίσει έως τώρα.

1. Αποφύγετε τις «τυφλές» σημειώσεις: Παρά την ένταξή τους στο πεδίο των θεωρητικών σπουδών, οι νομικές σπουδές έχουν έντονα πρακτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, οι παραδόσεις των περισσότερων μαθημάτων γίνονται με παράθεση παραδειγμάτων από τη νομολογία, πρακτικών ζητημάτων, καθώς και με την υποβολή ερωτήσεων κρίσεων από τους καθηγητές. Ως εκ τούτου, μπορεί κατά τη διάρκεια των παραδόσεων να ακούγονται λανθασμένες εκτιμήσεις, μόνο και μόνο για να αχθούν οι φοιτητές από μόνοι τους, διά της μαιευτικής μεθόδου, στη σωστή απάντηση. Γι αυτό συνίσταται στους πρωτοετείς να επενδύσουν περισσότερο στην κατανόηση και λιγότερο στην «τυφλή» καταγραφή όσων διαμείβονται στην αίθουσα διδασκαλίας.

2. Κρατήστε επαφή με τα αντικείμενα της μελέτης: Όσο ανιαρό και τετριμμένο και αν ακούγεται, η ιδανική αρχή για επιτυχημένες νομικές σπουδές είναι η συστηματική μελέτη, χωρίς μεγάλα διαστήματα αποχής από το αντικείμενο. Ο χαρακτηρισμός «συστηματική» δε σημαίνει «εξαντλητική» ή «αδιάκοπη». Δεδομένου ωστόσο του απαιτητικού χαρακτήρα του νομικού αντικειμένου, καθώς και των ζητημάτων επικαιρότητας που άπτονται αυτού, συνίσταται στους φοιτητές να μένουν ενημερωμένοι και να δαπανούν λίγο χρόνο, προκειμένου να μελετούν τις εκάστοτε υποθέσεις το χρονικό διάστημα που τους παραδίδονται από τον καθηγητή. Έτσι θα τις αφομοιώσουν ευκολότερα και όταν φτάσει η ώρα της εξεταστικής περιόδου, ο όγκος εργασίας τους θα είναι σημαντικά μειωμένος.

3. Διαβάστε σύμφωνα με τις ανάγκες σας: Η μέθοδος της ομαδικής μελέτης, π.χ σε ένα αναγνωστήριο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα και έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, όπως π.χ ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και σημειώσεων, ευκαιρίες κοινωνικοποίησης κλπ. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να συγκεντρωθούν σε κατάμεστες αίθουσες αναγνωστηρίων και προτιμούν την ησυχία του προσωπικού χώρου τους. Γι αυτό συνίσταται στους πρωτοετείς να δοκιμάσουν τι τους ταιριάζει και να διαμορφώσουν ένα σύστημα μελέτης, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες τους, χωρίς να παρασυρθούν από τους υποστηρικτές ούτε της μίας ούτε της άλλης μεθόδου.

4. Προγραμματισμός: Η κατάρτιση ενός προγράμματος και η τήρησή του αποτελεί κλασσικό συστατικό επιτυχίας οποιασδήποτε ενασχόλησης, και οι νομικές σπουδές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο αντικείμενο, λόγω του όγκου της ύλης και των απαιτήσεων, απαντώνται συχνά φαινόμενα ψυχαναγκασμού ή διαμόρφωσης εξαντλητικών προγραμμάτων παρακολούθησης και μελέτης, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το «κλειδί» είναι και εδώ η κατάρτιση προγράμματος, σύμφωνα με την προσωπικότητα του κάθε σπουδαστή. Θα ακούσετε πολύ σχυνά τους συμφοιτητές σας να ισχυρίζονται ότι διαβάζουν πολύ λίγες ώρες και άλλους να δηλώνουν ότι ακολουθούν εξαντλητικούς ρυθμούς μελέτης. Μην παρασυρθείτε. Ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες σας επαρκεί για να περάσουν χωρίς άγχος και πίεση τα τέσσερα χρόνια των νομικών σπουδών σας.

5. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες: Παρότι πιστεύεται το αντίθετο, οι ελληνικές νομικές σχολές προσφέρουν τα τελευταία χρόνια πολλές και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες στους νέους σπουδαστές να έρθουν σε τριβή με εξειδικευμένους τομείς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Η διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων είναι όλο και συχνότερη, ενώ στα πλαίσια πολλών μαθημάτων επιλογής προσφέρονται ενδιαφέροντα προγράμματα πρακτικής εμπειρίας (με επισκέψεις σε δικαστήρια κλπ). Τέλος, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πληθαίνουν οι διακρίσεις των ελληνικών φοιτητικών ομάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς δικαίου και η συμμετοχή σε αυτές αποτελεί μοναδική εμπειρία για ένα νεαρό φοιτητή της Νομικής. Συμπέρασμα? Παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της Γραμματείας της Σχολής τακτικά. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα δείτε μια ανάρτηση που θα σας οδηγήσει σε μια ξεχωριστή νομική εμπειρία.

 

Σχόλια