Επιτυχημένη πρώτη Συνάντηση με Υποψήφιο Πελάτη

0

Είναι πιθανό να έχετε ακούσει να σας λένε ότι η επιλογή της μάχιμης δικηγορίας ισοδυναμεί με ένα συνεχές «κυνήγι» των πελατών και με μια συνεχή προσπάθεια να αποδεικνύετε ότι οι νομικές σας υπηρεσίες πράγματι αξίζουν. Οι φωνές αυτές σίγουρα θα έχουν γίνει πιο έντονες τα τελευταία χρόνια καθώς εισρέει καθημερινά ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων στο χώρο και ο δικηγορικός στίβος γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός. Ενώ λοιπόν οι δικηγόροι πληθαίνουν, η δικηγορική ύλη μειώνεται αισθητά.

Στόχος είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του ενδιαφερόμενου από την πρώτη κιόλας συνάντηση, ώστε να σας ξεχωρίσει μέσα στην πληθώρα των προτάσεων που εξετάζει και να σας αναθέσει το χειρισμό της υπόθεσής του. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται ότι συμβάλουν ορισμένες βασικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν την προβολή του επαγγελματικού σας προφίλ, προκειμένου να αποπνέει υπευθυνότητα και κύρος.

Αρχικά, στο πλαίσιο μιας πρώτης γνωριμίας με τον μελλοντικό σας πελάτη καλό θα ήταν να είστε πρακτικοί και οργανωτικοί. Το άτομο που απευθύνεται σε εσάς έχει ανάγκη από άμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και όχι από μακροσκελείς νομικές αναλύσεις. Θα πρέπει να είστε σε θέση, εστιάζοντας στο εκάστοτε ζήτημα, να παράσχετε πληροφορίες και πιθανές νομικές διεξόδους για την επίλυση της διαφοράς ή για τη διευθέτηση μιας νομικά περίπλοκης κατάστασης.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απέχετε από νομικές ερωτήσεις και διαπιστώσεις. Είστε δικηγόρος και δε χρειάζεται, σε καμία περίπτωση, να απαρνηθείτε τη νομική σας φύση απλοποιώντας ή εκλαϊκεύοντας τα εκτιθέμενα ζητήματα αλλά αντίθετα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε νομική ορολογία στη συζήτηση και να καταστήσετε σαφές στον υποψήφιο πελάτη ότι σκοπός σας είναι η θεμελίωση ενός ισχυρού νομικού επιχειρήματος. Κρίνεται μάλιστα σκόπιμο να τονίσετε την επιστημονική σας κατάρτιση και την εμπειρία σας στο χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων, καθώς πρόκειται για στοιχεία που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο προφίλ σας και στις νομικές σας υπηρεσίες.

Ακόμα, ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της πρώτης επαφής με το μελλοντικό εντολέα σας, είναι το οικονομικό. Η πλειονότητα συνηθίζει να αντιδρά αρνητικά όταν ακούει το δικηγόρο από την πρώτη στιγμή να αναφέρεται στην πληρωμή του, όχι μόνο όταν το ποσό αγγίζει δυσθεώρητα ύψη αλλά ακόμα κι αν αυτό κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα. Σε μια εισαγωγική συζήτηση λοιπόν μπορεί να δοθεί έμφαση σε κάποια γενικά οικονομικά στοιχεία και κυρίως σε αυτά που αφορούν τις πάγιες δαπάνες μιας υπόθεσης (γραμμάτιο προείσπραξης, δικαστικά ένσημα, παράβολα κ.α.) και όχι στην προσωπική σας αμοιβή. Βέβαια, από την πλευρά σας, θα πρέπει να διευκρινιστεί η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από το γραφείο ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για την τακτική χρεώσεων και να μη βρεθεί ο ενδιαφερόμενος προ εκπλήξεως.

Τέλος, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να αναλάβετε το νομικό χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, τότε δείξτε έμπρακτα τη διάθεσή σας αυτή ζητώντας επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες. Ο πελάτης θα αντιληφθεί ότι πράγματι δείχνετε ζήλο για την υπόθεση του και είναι πιθανό να θεωρήσει αυτή την «πρώτη γνωριμία» ως την έναρξη μιας επαγγελματικής σχέσης.

Συμπερασματικά, καθίσταται αντιληπτό ότι η πρώτη επαφή μ’ έναν πελάτη απαιτεί προσεκτικό χειρισμό καθώς και συγκεκριμένα βήματα προσέγγισης και ενημέρωσης προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό κλίμα και να τεθούν τα θεμέλια μιας μελλοντικής συνεργασίας.

Σχόλια