spot_img
ΑρχικήΜελέτες-ΆρθραΗ αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα χαθεί κι αυτή η ιστορική ευκαιρία;

Η αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα χαθεί κι αυτή η ιστορική ευκαιρία;

Ακόμη τούτη η Άνοιξη, ραγιάδες…
Δεν διαθέτω το “κληρονομικό” χάρισμα της πρόγνωσης και έτσι αδυνατώ να πω με βεβαιότητα αν και πότε θα οδηγούμεθα σε βουλευτικές εκλογές με αφορμή ή όχι, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όμως διερωτώμαι πια “αξιοπιστία” θα έχουν, όσοι μας υποσχέθηκαν την αναδιάταξη του πολιτικού βίου του τόπου, μέσω της συνταγματικής αναθεωρητικής λειτουργίας; Είναι απαράδεκτο να χαθεί όπως ατυχώς φαίνεται ότι θα συμβεί κι αυτή η ιστορική ευκαιρία για την θεραπεία σημαντικών και εκρηκτικών προβλημάτων που βασανίζουν τον εθνικό μας βίο και μάλιστα σε μια περίοδο πνευματικής και δευτερευόντως δημοσιονομικής κρίσης.-
Η έσχατη ευκαιρία να «θεραπευθούν οικεία δεινά» που δηλητηριάζουν υπάρχει ακόμη. Μπορεί να επιτευχθεί άνετα η αναθεώρηση (κατάργηση εννοώ) της διάταξης : για την βουλευτική ασυλία (άρθρο 62 Σ) για την Υπουργική ευθύνη (άρθρο 86Σ)για την μη διάλυση της Βουλής στην περίπτωση μη εκλογής του Προέδρου τΔ (άρθρο 32 παρ 4Σ)για την αναμόρφωση της διάταξης για επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης (άρθρο 90 Σ) κλπ),για την αναμόρφωση στις ρυθμίσεις των άρθρων 86 παρ 4 ( μισθοδικείο) και100α (ΝΣΚ) και 101 Σ (ανεξάρτητες Αρχές)
Νομίζω ότι επείγει πλέον η πρόταση για Αναθεώρηση του Συντάγματος αντί την “κοκορομαχίας” που έχει αρχίσει αυτήν την εποχή και που στοχεύει στην πιθανή διάλυση της Βουλής κατ’ άρθρο 32 παρ 4 Σ αν δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Βουλής για την εκλογή ΠτΔ. Κατά την γνώμη μου, πρέπει άμεσα και χωρίς αναβολή κατά το άρθρο 110 παρ 2 Σ να καταθέσουν πενήντα τουλάχιστον βουλευτές την πρόταση τους για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε έγκαιρα να τύχει της ψηφοφορίας της Βουλής. Το γεγονός αυτό που αποτελεί εθνική επιταγή, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ,αφού οι σχετικές διαδικασίες και προθεσμίες μετά βίας μπορούν να επιτευχθούν πριν την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.
Φοβούμαι ότι λόγω του χρόνου που υπολείπεται και των «γεγονότων» που προβλέπεται ότι θα επακολουθήσουν, κινδυνεύει ατυχώς χαθεί κι αυτή η ιστορική ευκαιρία και”έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης” για τον Τόπο μας.
Φοβούμαι ότι η αναθεωρητική πρωτοβουλία μπορεί τελικά να μείνει στο επίπεδο των «καλών» προθέσεων αφού είναι πιθανόν η παρούσα Βουλή να διαλυθεί, λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν προλάβει να κινήσει την αναθεωρητική διαδικασία, οπότε θα χαθεί μια ιστορική εθνική ευκαιρία για ανανέωση και κυρίως θα πληγεί ετσι ανεπανόρθωτα το κύρος και η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στο σύνολο του.
Στο επιχείρημα ότι δεν υφίσταται περίπτωση προώρων εκλογών ,αφού η παρούσα Βουλή δύναται να εκλέξει ΠτΔ θα ήθελα να συνεισφέρω ότι η πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση, ισχυροποιεί τους θεσμούς, ενισχύει την αξιοπιστία του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος και κυρίως παρέχει εμπιστοσύνη στους πολίτες και τη διεθνή κοινή γνώμη ..
Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί «Ο δρόμος που οδηγεί προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» αλλά ό Τόπος μας αυτή την στιγμή χρειάζεται όχι «καλές προθέσεις» αλλά γενναίες αποφάσεις
Εξ άλλου όπως είπε ο Παλαμάς «Ὅ,τι δὲν ἀγαποῦμε, δὲν ὑπάρχει»…..

Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

Lawjobs