Η φωνή σας είναι πειστική? Τα βασικά στοιχεία ενός χαρισματικού ομιλητή

0

 

Σύμφωνα με άρθρο του ABA Journal (Δικηγορικού Συλλόγου της Αμερικής), η ένταση της φωνής μπορεί να επιδρά στην πειστικότητα του ομιλητή και να αποτελεί το διακριτικό γνώρισμα του χαρισματικού ρήτορα.

Ειδικότερα σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε αποσπάσματα από ομιλίες πολιτικών της διεθνούς πολιτικής σκηνής, άτομα που μιλούν σε “βαρύ” χαμηλό τόνο θεωρούνται ηγετικοί χαρακτήρες, ενώ όσοι μιλούν σε υψηλούς τόνους διακρίνονται για τον υποτακτικό τους χαρακτήρα. Οι πολιτικοί ηγέτες, ειδικότερα , χρησιμοποιούν τόσο χαμηλούς όσο και πιο υψηλούς τόνους, όταν μιλούν σε μεγάλο ακροατήριο, ενώ γενικά χαμηλώνουν τους τόνους όταν μιλούν με άλλους ξένους ηγέτες.

Άλλες μελέτες από το Πανεπιστήμιο Duke σε δείγματα ομιλίας διευθυνόντων συμβούλων έδειξαν ότι αυτοί που μιλούν σε χαμηλότερο τόνο διοικούσαν μεγαλύτερες εταιρείες και είχαν περισσότερα κέρδη σε σχέση με αυτούς που μιλούσαν σε υψηλούς τόνους.

Ειδικά για τη γυναικεία φωνή, οι ερευνητές προειδοποιούν τις γυναίκες να είναι προσεκτικές όταν αλλάζουν τον τόνο της φωνής τους, καθώς όταν μιλούν με “τρέμουλο” στη φωνή μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο αξιόπιστες και λιγότερο ικανές. Ειδικότερα, το τρέμουλο στη φωνή είναι η μείωση του τόνου στο χαμηλότερο επίπεδο και μπορεί να καταλήγει σε άσχημο φωνητικό τόνο, όπως μπορεί να ακουστεί στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα:

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όχι μόνο από πολιτικούς και διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων, αλλά και από κάθε πρόσωπο που χρησιμοποιεί τη δημόσια ομιλία ως μέρος του επαγγέλματος τους, όπως οι δικηγόροι.

 

Σχόλια