Μην χρησιμοποιείτε τoν Internet Explorer μέχρι νεοτέρας – Προειδοποίηση ασφαλείας

0

IE 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , ή 11 . Δεν έχει σημασία ποια έκδοση του Internet Explorer  χρησιμοποιείτε. Σταματήστε άμεσα και αξιολογήστε την πιθανότητα χρήσης άλλου περιηγητή μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ .

Σε ανακοίνωση [Link] του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security),  όπως αναφέρεται σε άρθρο του Reuters, περιγράφεται ένα μεγάλης έκτασης κενό ασφάλειας στον συγκεκριμένο browser το οποίο και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αξιοποίηση του κενού ασφαλείας σύμφωνα με το δημοσίευμα γίνεται  μέσω της εφαρμογής του Adobe Flash στον IE και μπορεί να επιτρέψει σε έναν χάκερ να αποκτήσει τον έλεγχό του υπολογιστή σας, γεγονός, που ιδιαίτερα για τον κλάδο μας και τα δεδομένα τον πελατών μας, φαντάζει τρομακτικό.

Η  νεοσύστατη Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Αγγλίας, εξέδωσε παρόμοιες οδηγίες για τους Βρετανούς χρήστες υπολογιστών, λέγοντας ότι πέρα από την εξέταση εναλλακτικών browsers, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή τους (antivirus) είναι ενημερωμένο.

Εάν χρησιμοποιείται internet explorer τώρα είναι σίγουρα η στιγμή να στραφείτε σε μια εναλλακτική λύση.

 

 

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με μια λιγότερη τεχνική εξιστόρηση του προβλήματος από την ιστοσελίδα ars technica

“Οι περισσότερες επιθέσεις που παρατήρησαν οι ερευνητές επικεντρώνονται στις εκδοσεις ΙΕ 9,10,11 και πραγματοποιούνται κατά την είσοδο των υποψηφίων “θυμάτων” σε παγιδευμένες ιστοσελίδες. Για να παρακάμψουν τα μετρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η Microsoft οι χάκερς εκμεταλλεύονται την παρουσία του Adobe Flash.”

 

Δηλαδή

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε εφόσον είστε χρήστης του IE, χάκερς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας μέσω της εφαρμογής του Adode Flash στον Internet Explorer. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η καταγραφή της διαδικασίας του κενού ασφαλείας έχει γίνει και σε πρακτικό επίπεδο, καθώς ερευνητές έχουν καταγράψει πραγματικές παραβιάσεις.

 

Εναλλακτικοί Περιηγητές (Browsers)

 

Ο Chrome της Google,  είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά με μία επιφύλαξη ως προς της πολιτικές απόρρητου καθώς η Google έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη  με περιπτώσεις όπως την σάρωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail [Link], Σάρωση ιδιωτικών Wi-Fi [Link] κατά την χαρτογράφηση street view Για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχουμε ακούσει οποιαδήποτε ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής με τον browser της, ο οποίος σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι ο πιο γρήγορος, σταθερός και φιλικός προς το χρήστη.

O  Firefox, browser της Mozilla είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής, χωρίς αναφορές παραβίασης  της ιδιωτικοτητας, αλλά και στην προσωπική μου εμπειρία, είναι σημαντικά πιο αργός και λιγότερο σταθερός από ό, τι ο Chrome (αν και καλύτερος από τον IE).

Ο Opera είναι μια τρίτη επιλογή, με βάση ανοικτό πηγαίο κώδικα του Google Chrome, αλλά συντηρείται από μια τρίτη εταιρία. Αν ανησυχείτε για θέματα απορρήτου της Google, μπορείτε να επιλέξετε τον Opera, δεδομένου ότι είναι σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα περιήγησης.

 

Ακόμα και αν είστε εδώ και δεκαετίες χρήστης του Internet Explorer, τώρα είναι η ώρα για να δοκιμάσετε μια εναλλακτική λύση, τουλάχιστον μέχρι να διορθωθεί το εντοπισμένο σφάλμα (Bug).

Σχόλια