Όταν o Φίλος γίνεται Πελάτης …

0

Ως δικηγόρος θα έχετε κληθεί συχνά να δώσετε λύσεις σε πρακτικά, νομικά θέματα ή ακόμα και να χειριστείτε τις υποθέσεις ατόμων από τον φιλικό ή τον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο.

Όταν όμως οι φίλοι γίνονται πελάτες, μήπως ταράσσονται οι ισορροπίες της σχέσης;

Χρειάζεται λοιπόν ένας ιδιαίτερος χειρισμός προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή συνεργασία και να μη διαταραχθεί η φιλική σχέση.

  • Πρωταρχική σημασία έχει να διαμορφωθεί μια επαγγελματική σχέση δικηγόρου-πελάτη, χωρίς να υπάρχει το χαλαρό κλίμα που επικρατεί στη διαπροσωπική σας επαφή.
  • Ακόμα, ως δικηγόρος οφείλετε να τηρείτε το απόρρητο όσων σας εμπιστεύεται ο φίλος σας και να μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για προσωπικές-ιδιωτικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο του νομικού χειρισμού μιας υπόθεσης και όχι να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν κάποιος δικηγόρος διαζυγίων συζητούσε δημόσια τα οικογενειακά προβλήματα ενός φίλου στο πλαίσιο μιας κοινής παρέας…
  • Επιπλέον, αν είστε ένας πολυάσχολος δικηγόρος, ίσως έχετε την τάση είτε να θέτετε σε προτεραιότητα τις υποθέσεις των φίλων προκειμένου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις σας είτε, λόγω της οικειότητας που υπάρχει μεταξύ σας, συνηθίζετε να αναβάλετε το χειρισμό των δικών τους νομικών ζητημάτων. Βασικός κανόνας όμως είναι να αντιμετωπίζετε τους φίλους σας όπως και όλους τους υπόλοιπους πελάτες, χωρίς καμιά διαφοροποίηση.
  • Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που ανακύπτει είναι η αμοιβή που θα ζητήσετε από φιλικά πρόσωπα για τις παρεχόμενες νομικές υπηρεσίες. Απλές νομικές συμβουλές μπορούν να δοθούν και χωρίς αμοιβή, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι εφόσον υπάρχει μεταξύ σας αυστηρά επαγγελματική σχέση, τότε αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από την καταβολή αμοιβής.
  • Τέλος, καλό θα είναι να έχετε κατά νου ότι εφόσον αποφασίσετε να συνδυάσετε την προσωπική σας ζωή με την επαγγελματική, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην πρώτη. Αν, για παράδειγμα, «χάσετε» την υπόθεση ενός φίλου, τότε αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση σας μαζί του.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η φαινομενικά απλή και ίσως ευχάριστη συνεργασία με φιλικά πρόσωπα μπορεί να γίνει αφορμή παρεξηγήσεων και να δημιουργήσει προβλήματα στη διαπροσωπική σας σχέση και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η τήρηση των ανωτέρω απλών κανόνων προκειμένου να τηρηθεί μια ισορροπία.