Πέντε [5] λόγοι για να μην εγκαταλείψετε τη Νομική Σχολή

0

Κάθε εξάμηνο, ανάμεσα στις εξεταστικές και τις ατελειωτες ώρες μελέτης, η σκέψη της εγκατάλειψης της νομικής είναι υπαρκτή, για αρκετούς φοιτητές. Η σκέψη είναι απολύτως λογική, καθώς ο συνδυασμός κάποιων κακών βαθμών ή και της επαναλαμβανόμενης πίεσης η οποία επιστρέφει για ένα ακόμη εξάμηνο, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ένα πιο ανέμελο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με μία εργασία που – ενδεχομένως – θα αποδώσει περισσότερα χρήματα, μοιάζει με δελεαστική λύση, συνθέτοντας την εικόνα ενός φωτεινού βέλους προς την έξοδο.

Στην συνέχεια του άρθρου σας παραθέτουμε πέντε [5] λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσετε τις σπουδές σας στη Νομική Σχολή:

  1. Θέλετε να γίνετε δικηγόρος

Βρίσκεστε στην Νομική Σχολή για έναν λόγο, μπορεί η πραγματικότητα του Δικηγορικού επαγγέλματος να φτάνει στα αυτιά σας ως αγχωτική και πιεστική, λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκων αλλά αυτό δεν πρεπει να σας πτοήσει. Οι δικηγόροι, ως λειτουργοί της δικαιοσύνης υπηρετουν το κοινωνικό σύνολο καθοδηγώντας τους πολίτες υπερασπιζόμενοι τη θέση τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι τα επιχειρηματα τους θα γίνουν αντιληπτά και θα “ακουστούν”. Η ικανοποιηση που θα σας γεμίσει αυτή η διαδρομή είναι μεγάλη και ίσως να αποτελεί και τον πρώτο λόγο επιλογής του συγκεκριμένου κλάδου σπουδών.

  1. Οι νομικές σπουδές είναι ιδιαίτερα σημαντικές

Αυτό θα πρέπει να σας είναι ήδη γνωστό, από την εποχή της αναζήτησης της οριστικής επιλογής σας για την συνέχιση των σπουδών σας, μετά το λύκειο. Το επίπεδο των γνώσεων και η πληθώρα των κατευθύνσεων σε συνδυασμό με τον σημαντικό αριθμό των επαγγελματικών επιλογών, καθιστούν τη νομική σχολή μια ιδιαίτερα ξεχωριστή επιλογή. Η σύνδεση της ακαδημαϊκής επιλογής και της επαγγελματικής πορείας δεν έχει καμία σχέση με τη νομική σχολή, η οποία σας προετοιμάζει για μια πληθώρα σχετικών [δικηγόρος, δικαστικός λειτουργός, διπλωμάτης, συμβολαιογράφος, δικ. επιμελητής] αλλά και άσχετων επιλογών [δημοσιογράφος, δημόσιος λειτουργός, πολιτικός], κυρίως όμως σας δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για να είστε ενεργός πολίτης, με ατομικά δικαιώματα και κοινωνικές – συλλογικές αναζητήσεις.

  1. Η ευχέρεια λόγου

Με κύριο αντικείμενο την επιστήμη του δικαίου, οι σπουδές στη νομική σχολή δεν διακρίνονται μόνο για το κύρος των σπουδών τους και την ευχέρεια επιλογής επαγγελματικής αποκατάστασης. Η συνεχής ενασχόληση με την επιστήμη αυτή, η συστηματική μελέτη και η πρακτική εξάσκηση στα πλαίσια της ακαδημαϊκής σας πορείας και όχι μόνο, βελτιώνει αισθητά την ευχέρεια του λόγου σας. Ολοένα και περισσότερο θα μπορείτε να επιχειρηματολογείτε με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ αποκτάτε και την ανάλογη δυνατότητα πειθούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους από τις νομικές σπουδές.

  1. Οι βαθμοί δεν είναι το παν

Η αναζήτηση της αριστείας είναι προϋπόθεση τόσο για την εισαγωγή σας στη νομική σχολή όσο και για την ακαδημαϊκή πορεία σας, μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών σας. Η επιλογή των μεταπτυχιακών σπουδών όσο και του διδακτορικού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις σας, στα εξάμηνα των προπτυχιακών σπουδών. Όμως δεν αποτελούν μονόδρομο. Αξιολογώντας την συνολική διαδρομή ενός επαγγελματία, ανακύπτει συχνά ότι η ακαδημαϊκή πορεία και η διάρκειά της δεν είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαγγελματική επιτυχία. Η καθημερινή πρακτική ενός μάχιμου δικηγόρου και η εμπειρία που αυτή του προσδίδει δεν εξαρτάται πάντα από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του. Σίγουρα σε πολλούς νέους κλάδους οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι προϋπόθεση και απαραίτητο συμπλήρωμα, όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και παράγοντες όπως: 1. το περιβάλλον εργασίας 2. ο ανταγωνισμός 3. το γραφείο στο οποίο θα ενταχθείτε ή θα ιδρύσετε.

  1. Η επίτευξη του “αδύνατου”

Πέρα από τις όποιες δυσκολίες και πιέσεις που μπορεί να νιώσετε για την ολοκλήρωση των σπουδών σας στη Νομική Σχολή, η απόκτηση του πτυχίου θα σας δώσει σίγουρα την μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών. η συστηματική μελέτη και η κόπωση που τη συνοδεύει, πολλές φορές σας έχουν οδηγήσει να έχετε αμφιβολίες για την επιλογή σας και να νιώθετε απαισιόδοξοι για την μετέπειτα επαγγελματική σας πορεία. Εντούτοις, το να μην εγκαταλείψετε ποτέ τον στόχο σας, να έχετε την επιμονή και το θάρρος για να τον κατακτήσετε, θα σας δώσει την αίσθηση ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, όλα είναι δυνατά. Σίγουρα μετά από καιρό οι δυσκολίες αυτές δεν θα σας υπενθυμίζουν απλά ότι κατακτήσατε μια μάχη, αλλά ότι, με την δύναμη της ψυχής σας, δίνετε πνοή σε κάθε όνειρο και επιτυγχάνετε κάθε στόχο για την μετέπειτα πορεία της ζωης σας.

Σχόλια