Τριμ.Πλ. Κατερίνης: Αντισυνταγματικό το αυτόφωρο για χρέη άνω των 5.000 στο Δημόσιο

0

Ο εντολέας μου συνελήφθη από άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης με την διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, οδηγήθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας, όπου ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογράφιση κ.λπ.) και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του κ.Εισαγγελέα Πλημ/κών Κατερίνης, ο οποίος τον παρέπεμψε να δικασθεί στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημ/κείο. Δυστυχώς πρόκειται για μία από τις χιλιάδες συλλήψεις οφειλετών στο Δημόσιο, οι οποίες δημοσιεύονται στα πρωτοσέλιδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και θίγουν ανεπανόρθωτα την προσωπικότητα του πολίτη.

Κατά τη διαδικασία υπέβαλα αίτημα να μην δικασθεί η υπόθεση με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αλλά να παραπεμφθεί η υπόθεση στην τακτική διαδικασία. Ισχυρίσθηκα ότι η διάταξη του άρθρου 3 του ν. 3943/2011, με την οποία αντικαταστάθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και στην ουσία χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο, είναι αντίθετη στα άρθρα 2 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά και σε θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου. Η διάταξη αυτή ψηφίσθηκε επί υπουργίας του κ.Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργού Οικονομικών. Τότε, μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου (καθηγητές πανεπιστημίου, το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και άλλοι επιφανείς νομικοί, είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και είχαν τονίσει την μη συμβατότητα των διατάξεων αυτών με το Σύνταγμά μας. Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’αριθ.1/2011 ερμηνευτική εγκύκλιος του κ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία ανέφερε ότι «η συμβατότητα της ρύθμισης με τα άρθρα του συντάγματος θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια».

Έτσι ζήτησα από το δικαστήριο να κρίνει την διάταξη αντισυνταγματική και αντίθετη σε θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου, να κρίνει ότι δεν συντρέχουν εν προκειμένω οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων για το αυτόφωρο και να παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία. Τα αίτημά μου έγινε δεκτό, αλλά για να είμαι ακριβής, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση για να δούμε την ακριβή αιτιολογία της. Η υπόθεση πλέον δεν θα δικασθεί στα στενά χρονικά όρια του αυτοφώρου, αλλά τον προσεχή Οκτώβριο. Έτσι ο εντολέας μου έχει τα χρονικά περιθώρια για να ρυθμίσει την οφειλή του. Αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα με την διαδικασία του αυτοφώρου: ο κατηγορούμενος δικαιούται μετά τη σύλληψή του να λάβει αρχικά μία προθεσμία 3 ημερών, στη συνέχεια άλλη μία 15 ημερών, μετά την παρέλευση της οποίας η υπόθεσή του εκδικάζεται. Μπορεί ο πολίτης να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν την τελευταία πενταετία, μέσα σε 18 ημέρες ; Το σοβαρότερο όμως θέμα με την διαδικασία του αυτοφώρου είναι η σύλληψη του πολίτη. Και μάλιστα σύλληψη για οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από 2 χρόνια !

Η διαδικασία είναι αντισυνταγματική, αντιδικονομική, αντικοινωνική και ανήθικη ! Αλλά είδατε εσείς ποτέ την ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίζει με ήθος τους πολίτες της ;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΠΑΠΑΣ

                                                                                                             ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ (Α.Μ.179)

                                                                                                             Θεσσαλονίκης 93  – ΤΚ: 60100

 

                                                                                      ΚΑΤΕΡΙΝΗ Τηλ – Fax +302351031527   

κιν.6932450945 manolis.papas@yahoo.com