ΕΚ: H Λάουρα Κοβέσι έγινε η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας

Ο διορισμός της εγκρίθηκε κι επίσημα από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 16 Οκτωβρίου.

0

Η Λάουρα Κοβέσι, που είχε την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας

Η Κοβέσι θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) το 2020.

Αρμοδιότητα της EPPO είναι η διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα απάτες στο ΦΠΑ, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η διαφθορά.

Οι διαπραγματεύσεις

Η Κοβέσι ήταν πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, ενώ το 2013 ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς, ερευνώντας αρκετές περιπτώσεις οικονομικών παραβάσεων.

Η Κοβέσι ήταν επιλογή του ΕΚ, με τους ευρωπαίους υπουργούς να υποστηρίζουν διαφορετικό υποψήφιο, μέχρι πρότινος.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO)

Προς το παρόν τις υποθέσεις που αφορούν παραβάσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ, μπορούν να ερευνούν μόνον οι εθνικές αρχές.

Γι’ αυτό το ΕΚ εισηγήθηκε με σειρά ψηφισμάτων τη δημιουργία ανεξάρτητου σώματος, που θα ασχολείται με την πάταξη των αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Ο κανονισμός για την EPPO τέθηκε σε ισχύ το 2017 και η συμφωνία για την ηγεσία ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2019.

Μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία [EPPO] συμμετέχουν 22 κράτη-μέλη. Οι πέντε χώρες που δε συμμετέχουν και μπορούν να ενσωματωθούν ανά πάσα στιγμή είναι η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία και η Δανία.Η EPPO έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η Γενική Εισαγγελέας και τα μέλη των συμμετεχόντων χωρών.
Αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα έως το τέλος του 2020.