spot_img
spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔημήτρης Παξινός - Υποψήφιος Πρόεδρος Δ.Σ.Α

Δημήτρης Παξινός – Υποψήφιος Πρόεδρος Δ.Σ.Α

spot_img
spot_img

1) Τι περιμένετε από τις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου 2002;

Περιμένω , ότι οι Δικηγόροι θα αδράξουν την ευκαιρία να γίνουν οι αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί από χρόνια, προκειμένου να περιφρουρηθεί η επαγγελματική τους υπόσταση που βάλλεται, αλλά και να κατοχυρωθεί ο θεσμικός τους ρόλος για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Πιστεύω, ότι σε αυτές τις εκλογές το αποτέλεσμα οπωσδήποτε θα αλλάξει, γιατί οι συνθήκες είναι ώριμες, αφού οι δικηγόροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι 6 συνεχή χρόνια είναι πάρα πολλά για τόσα λίγα που έγιναν. Κυρίως όμως γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι αντί για πρόοδο έγινε οπισθοχώρηση και επιδείνωση της θέσης τους, τόσο σοβαρή, που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή άσκηση του επαγγέλματός τους.
Σε ποια θέματα να πρωτοαναφερθώ; Στο οικονομικό τέλμα που όλο και περισσότερο βουλιάζει ο ΔΣΑ;, στη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης;, στον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών μας ταμείων;, στην καθήλωση και ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων;, στη μείωση του μερίσματος; ή στην ψήφιση νόμων για εμάς εν τη απουσία μας; Όλα αυτά μου δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό και προς όφελος των συναδέλφων.

2) Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κριτήριο βάση του οποίου θα εκλεγούν οι υποψήφιοι;

Οι συνάδελφοι πιστεύω ότι με την ψήφο τους θα απεμπολήσουν φθαρμένες ιδέες και πρακτικές που δεν απέδωσαν τίποτα και δεν βοήθησαν τον κλάδο μας. Θα κρίνουν συνεπώς βάση του έργου και των ιδεών κάθε υποψηφίου. Οι ιδέες μας είναι φρέσκιες, είναι πραγματοποιήσιμες και κυρίως έχουμε τη θέληση να τις υλοποιήσουμε.

3) Το πρόγραμμά σας πιστεύετε ότι αφορά στους νέους συναδέλφους;

Οι νέοι συνάδελφοι αγκάλιασαν το πρόγραμμά μας, γιατί ένα μεγάλο μέρος του ,που τους αφορά, οδηγεί στη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Θέλουν κατοχύρωση του μέλλοντός τους και σωστές συνθήκες δουλειάς, αντάξιες του σοβαρού επιστημονικού τους έργου. Και επειδή, όπως και εμείς, έχουν τη διάθεση, τις νέες ιδέες και τη μαχητικότητα που απαιτούνται , θεωρώ ότι θα συστρατευτούν μαζί μας για να κάνουμε το όραμα πράξη.

4) Η απερχόμενη διοίκηση θεωρείτε ότι πέτυχε ή απέτυχε;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το σύστημα διοίκησης του ΔΣΑ είναι προεδροκεντρικό, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αδυναμία υλοποίησης πρωτοβουλιών και προτάσεων που εύρισκαν αντίθετο τον απερχόμενο πρόεδρο, με αποτέλεσμα και αυτή η τριετία να πάει ουσιαστικά χαμένη.
Αφού, εξαιτίας της πρωτοφανούς έλλειψης αποφασιστικότητας του απερχόμενου Προέδρου του ΔΣΑ, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δικηγόρους, αλλά σ’ αυτά προστέθηκαν και άλλα μεγαλύτερα. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ επέλεξε να μην συγκρουστεί με την Κυβέρνηση, ακόμα κι όταν οι επιλογές της ήταν προδήλως επιζήμιες για τον κλάδο μας. Υποστήριξε, με αυτή του τη στάση, τη νομοθετική πρωτοβουλία και πρακτική τόσο του προηγούμενου, όσο και του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης. Επέδειξε ανεπίτρεπτη προχειρότητα στα οικονομικά ζητήματα του ΔΣΑ. Αυτή του η στάση, δυστυχώς, μείωσε το κύρος του Δικηγόρου και συνέβαλλε στην περιθωριοποίηση του Συλλόγου μας. Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το περιβάλλον οι αποτυχίες δυστυχώς ήταν πολλές. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι οφειλές του Υπ. Οικονομικών προς το Τ.Ν. ανέρχονται σε ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων δραχμών ,το οποίο δεν έχει ακόμη καταβληθεί . Δεν κατέστη δυνατό να δοθούν δάνεια απο το Τ.Ν. στους σεισμοπαθείς συναδέλφους ,την ίδια στιγμή που τα δάνεια για τους νέους δικηγόρους , με τον ρυθμό που καταβάλλονται, είναι σαν να μην δίνονται ποτέ .Δεν κατόρθωσε να αποτραπεί η είσοδος στο επάγγελμα των συνταξιούχων άλλων κλάδων.

5) Να θεωρήσω ότι τίποτε δεν έγινε προς την σωστή κατεύθυνση;

Μια συνδικαλιστική παράταξη οφείλει να μην κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του ΔΣ του ΔΣΑ όταν εκτιμά πως συμβάλλει στην ορθή επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων. Έτσι, και με συμμετοχή της Δικηγορικής Παρουσίας απετράπη η ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στον μετασχηματισμό των υφισταμένων περιφερειακών Ειρηνοδικείων του νομού Αττικής σε Πρωτοδικεία, ενώ μπήκαν και τα θεμέλια για την αλλαγή του τρόπου τήρησης πρακτικών των δικών κ.α..
Πρόθεση μας δεν είναι να περιορισθούμε στα “στραβά και ανάποδα” , καιρός να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα καθημερινά προβλήματα .
Πρωτίστως, πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του ν. 2915/2001. Να ‘”νοικοκυρευθούν” τα οικονομικά του ΔΣΑ. Να ενισχυθούν οι πόροι του Ταμείου Συνεργασίας και η συνεργατική μορφή άσκησης δικηγορίας, αυτά που εμείς ονομάζουμε “24 +1 δεσμεύσεις για να αποκτήσουμε έναν Σύλλογο που θα ανήκει στους δικηγόρους”.

6) Η πληθώρα υποψηφίων από τον δικό σας πολιτικό χώρο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τους ψηφοφόρου σας;

Κάθε φιλοδοξία είναι θεμιτή. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους υποψηφίους συναδέλφους. Το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεστε επηρεάζει ελάχιστα. Η ψυχική ενότητα και αλληλεγγύη που έχει σφυρηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια στην συνδικαλιστική μας παράταξη έχει δημιουργήσει μία δυναμική σημαντική, που δεν επηρεάζεται από προσωπικές στρατηγικές.

7) Ποια θα θεωρούσατε τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν τόσο στην απονομή Δικαιοσύνης όσο και στην άσκηση του Δικηγορικού λειτουργήματος;

Η Δικαιοσύνη αποδίδεται με πολύ αργούς ρυθμούς, σε τέτοιο σημείο που δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον πολίτη και δεν είναι τόσο ποιοτική όσο θα θέλαμε .Προωθήθηκαν και μας επιβλήθηκαν λύσεις , όπως ο ν. 2915/2001, που δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως τα περιπλέκουν. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν, το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα του Ειρηνοδικείου, της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου , οι ατέλειωτες ουρές Δικηγόρων για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, που είναι καθημερινό, βασανιστικό πρόβλημα, η μειωτική συμπεριφορά ορισμένων Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικαστών προς νέους ιδιαίτερα συναδέλφους.

8) Σε ποιες αλλαγές αναφέρεστε;

Η μορφή της Δικηγορίας αλλάζει ραγδαία. Δικηγορικές εταιρείες, νέοι κλάδοι Δικαίου, διαφορετική μορφή καθημερινής άσκησης Δικηγορίας, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, Δικηγορικός πληθωρισμός που διογκώνεται και με την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων συναδέλφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μέρος μόνο των τεράστιων αλλαγών που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η συμβολή των νέων Δικηγόρων στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων είναι καταλυτική. Με το νέο πνεύμα και τις νέες ιδέες που οι νέοι συνάδελφοι διαθέτουν θα συνδιαμορφώσουμε τις αναγκαίες συνθήκες και θα καταστήσουμε τον ΔΣΑ αντάξιο του ρόλου του στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, εξασφαλίζοντας την ομαλή και άνετη άσκηση του λειτουργήματός μας στις νέες συνθήκες.

9) Ουτοπιστής ή πραγματιστής;

Και θέληση διαθέτουμε και σχεδιασμό έχουμε. Μέσω της πλειοψηφίας του νέου ΔΣ θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με αποφασιστικότητα και συνέπεια σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με σκοπό να προωθήσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα καθηλώσουμε με άκαιρους και βλαπτικούς συμβιβασμούς, που είναι αποτέλεσμα μυστικών διεργασιών.

10) Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει, αν κερδίσετε τις εκλογές;

Θα τις κερδίσουμε τις εκλογές γιατί οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι διεκδικούμε για το ΔΣΑ ρόλο Πρωταγωνιστικό και όχι ρόλο κομπάρσου ή θεατή. Ενεργητικό και διεκδικητικό και όχι παθητικού δέκτη των εξελίξεων.

11) Ακούγεστε πολύ σίγουρος, από πού αντλείτε αυτήν σας την αισιοδοξία;

Σύμμαχό μας σε αυτήν μας την προσπάθεια έχουμε και τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά αν όσα τους υποσχέθηκαν,έγιναν τελικά πράξη. Η επί χρόνια εγκατάλειψη των νέων δικηγόρων και των προβλημάτων τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα, τα οποία καλούμαστε να ανατρέψουμε και θα το κάνουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς, δίνοντας με αυτό τον τρόπο προοπτική και ελπίδα για αξιοπρεπή άσκηση του επιστημονικού τους έργου. Ζητήματα όπως ο δικηγορικός υπερπληθωρισμός, οι συνθήκες άσκησης, η ανταγωνιστικότητα των νέων δικηγόρων απέναντι στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, η οικονομική στήριξή τους μέσω διανεμητικού λογαριασμού, που πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί , μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας και του θεσμού του Legal Aid, αποτελούν προτεραιότητές μας και είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους νέους μας συναδέλφους και σε τελική ανάλυση αφορούν όλους μας γιατί αφορούν στο μέλλον.

12) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, ο ρόλος του τελικά είναι ρόλος συντεχνίας ή αφορά στο σύνολο της κοινωνίας;

Ο δικηγόρος διακρινόταν πάντοτε για το αίσθημα ευθύνης του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Ουδέποτε υπήρξε παθητικός δέκτης των κοινωνικών διεργασιών. Δεσμευόμαστε ότι ο ΔΣΑ θα είναι δυναμικός συμπαραστάτης με συνεχή, έγκυρη και έγκαιρη παρουσία για τη λύση ζητημάτων όπως η αυξανόμενη εγκληματικότητα, η παραβατικότητα των ανηλίκων, η διόγκωση του αριθμού των χρηστών των ναρκωτικών ουσιών, η ανυπαρξία σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος. Η ενημέρωση του πολίτη για τα δικαιώματά του και η προστασία του, απέναντι σε οποιαδήποτε αδιαφανή και αυθαίρετη διεργασία εις βάρος του, αποτελεί στόχο μας και τομέα διαρκούς παρέμβασης του ΔΣΑ.

spot_img

Lawjobs